Kort Nyt fra Oktober
CeMiSt afholder international konference, MIB byder velkommen til ny professor, SAC arbejder på at reducere emissionen af drivhusgasser, CEM-konference i starten af november, GeoTops YouTube-kanal har stor succes, professor Ronnie Glud fra HADAL med i Zetland podcast om dybhavet, og bigQ arbejder mod såkaldteultra-kohærente mikromekaniske oscillatorer. Læs mere i DG’s Kort Nyt fra Oktober her.
CeMiSt afholder international konference
I juni 2022 afholdes den næste internationale konference af grundforskningscenteret Center for Microbial Secondary Metabolites (CeMist) ved DTU, som vil være den anden internationale konference afholdt af CeMist. Konferencen er multidisciplinær og vil dække emner som kemi, genetik og økologien i mikrobielle sekundære metabolitter og vil kredse om det overordnede spørgsmål: Hvad er den naturlige rolle for mikrobielle sekundære metabolitter i mikrobiomer? Blandt gæstetalere på dagen finder man professor Tom Gilbert fra grundforskningscenteret CEH ved Københavns universitet.
Du kan læse mere om den internationale konference hos CeMist her
Mere information om CeMist her
MIB byder velkommen til ny professor
Hvordan er musikere i bands og orkestrere i stand til at spille sammen og ramme tonen på det rigtige tidspunkt? Det er blot en af de spørgsmål, som professor Peter Keller vil forsøge at besvare i hans nye stilling hos grundforskningscenteret Music in the Brain (MIB) ved Aarhus Universitet. Ifølge professor Keller fungerer evnen til at kommunikere gennem musik, som en forstærker til sociale bånd og støtter samarbejde og kultur. Professor Keller har en bachelor i musik og psykologi samt en Ph.d. i psykologi fra New South Wales universitetet i Australien.
Læs mere hos Aarhus Universitet her
SAC arbejder på at reducere emissionen af drivhusgasser
Det er nødvendigt at reducere emissionen af drivhusgasser til atmosfæren betydeligt for at undgå en global klimakrise inden for dette århundrede. Et nyt studie fra grundforskningscenteret Stellar Astrophysics Center (SAC) ved Aarhus Universitet udforsker netop dette problemfelt i den videnskabelige artikel ”Greenhouse gas capture by triboelectric chargning”, som er udgivet i Chemical Physics Letters i ScienceDirect. Professor Kai Finster fra SAC er medforfatter på studiet, der bl.a. udforsker teknologier, som kan anvendes til CO2-reduktion samt de svage punkter i disse.
Læs den videnskabelige artikel i Chemical Physics Letters i ScienceDirect her
CEM-konference i starten af november
Den 3. til 5. november 2021 skal man sætte kryds i kalenderen, hvis man vil blive klogere på elektromikrobiologi, som er temaet for en konference, der afholdes af grundforskningscenteret Center for Electromicrobiology (CEM) ved Aarhus Universitet. Grundforskningscenteret har inviteret over hundrede forskere i elektromikrobiologi til konferencen, der har til formål at belyse de seneste udviklinger inden for feltet.
Læs mere om CEM-konferencen her
GeoTops YouTube-kanal har stor succes
Tilbage i august 2020 dannede en af de DG’s nyeste grundforskningscentre, GeoTop, ved Københavns Universitet, en YouTube-kanal. YouTube-kanalen tilbyder seerne spændende seminarer med GeoTops forskere. Kanalen har sidenhen vist sig at være en stor succes, hvor bl.a. seminaret ”Condensed Mathematics masterclass” af professor Peter Scholze, der er modtager af den prestigefyldte Fieldsmedalje, i skrivende stund har over 13.000 visninger: ”Vi er begejstret og havde ikke forventet så stor en succes med YouTube kanal i et så højt specialiseret felt,” fortæller centerleder Nathalie Wahl. Kanalen bliver opdateret løbende og har på nuværende tidspunkt seksoghalvtreds videoer, der kan streames.
Læs mere om GeoTop’s YouTube kanal hos Københavns Universitet her
Professor Ronnie Glud fra HADAL med i Zetland podcast om dybhavet
Professor Ronnie Glud fra grundforskningscenteret Center for Hadal Research (HADAL) ved SDU deltager i Zetland podcasten om dybhavet og dybhavsminedrift. Der bliver fire afsnit i alt, hvor professor Glud især optræder i første afsnit. Her fortæller han om dybhavet og forklarer om porøse, hønseægs-formede knolde, som måske kunne få en vigtig rolle i løsningen af klimakrisen. Han åbner desuden op for spørgsmål om, hvorvidt det er en god ide, eller en vanvittigt dårlig ide? Er det en smart løsning på vores tidsalders ubetinget største udfordring, eller vil det kaste os endnu længere ned i klodens grønne krise?
Læs mere og lyt til podcasten her
BigQ arbejder sig henimod ultra-kohærente mikromekaniske oscillatorer
Grundforskningscenteret Center for Macroscopic Quantum States (bigQ) ved DTU har gennem et samarbejde med professor Ole Sigmund fra DTU Mechanical Engineering udnyttet hans ekspertise indenfor topologi-optimering i arbejdet mod ultra-kohærente mikromekaniske oscillatorer, som er centrale, når det kommer til centrets forskningsområde indenfor makroskopiske kvanteteknologier. Studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications.