Nærbillede af kabelbakterier

Center for Elektromikrobiologi (CEM)

Centerleder:

Professor Lars Peter Nielsen

Periode:

15.10.2023 - 14.10.2027

Ansøgningsrunde:

9. runde

Værtsinstitution(er):

Aarhus Universitet

Bevilling:

44.700.000 kr.

CEM vil studere kabelbakterier, som er en nyopdaget livsform, hvor hvert individ består af tusindvis af celler i en centimeter-lang kæde omgivet af en fælles ydre kappe med elektriske ledninger. Derved kan bakterierne bruge elektrisk strøm til at forbrænde føden i et iltfrit miljø, hvis bare cellerne i den ene ende har kontakt med ilt. Alle andre kendte organismer har brug for at få føde og ilt bragt frem til hver enkelt celle.

Kabelbakterier trives på bunden af havet, søer og vandløb og ofte i store mængder. Mange andre slags bakterier bliver desuden tiltrukket af kabelbakterier og ser ud til at udnytte deres elektriske forbindelse til ilt. Målet med CEM er at finde ud af, hvordan denne unikke livsform fungerer, og de tre hovedspørgsmål er:

  • Hvilke molekylærer strukturer og mekanismer forklarer kabelbakteriernes uhørt effektive elektriske ledninger fremstillet af biologisk materiale?
  • Hvordan håndterer en organisme sit stofskifte, når det er forskellige celler der omsætter føde og ilt?
  • Hvordan påvirker andre bakterier og kabelbakterier gensidigt hinanden?

Til besvarelse af disse spørgsmål vil metoder fra bl.a. mikrobiologi, molekylærbiologi, elektrokemi og nanovidenskab blive kombineret og udviklet.

Kabelbakterier er et særligt fremtrædende eksempel på et formentlig udbredt fænomen, idet flere og flere mikrobielle processer i naturen viser sig at være medieret af elektriske strømme mellem celler og mellem celler og mineraler.

CEM vil således bidrage til og udnytte den igangværende, generelle ekspansion af elektromikrobiologien.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev