Glimt fra Forskningens Døgn 2022
Forskningens Døgn har netop sagt tak for i år efter en uge med en lang række spændende events, som flere af vores grundforskningscentre har været en del af. Festivalen giver ikke kun borgerne mulighed for at komme helt tæt på forskningen, men det giver også forskerne en unik mulighed for at komme helt tæt på borgerne, og det har været en lærerig oplevelse for flere af forskerne.
– Fascinationen for forskningen kender ingen aldersgrænser. Jeg mødte 3-årige børn, der skulle stå på en stol for at kunne se ind i mikroskopet, og 90-årige i kørestol, der blev begejstret over at se snit af fedt- og levervæv i mikroskopet, fortæller Ellen Gammelmark, der er ph.d.-studerende i vores Center for Functional Genomics and Tissue Plasticity (ATLAS), om at være med i Forskningens Døgn 2022.
Ellen var sammen med andre phd.-kolleger fra ATLAS i en workshop, hvor deltagerne kunne gå i DNA-forskernes fodspor, og ATLAS-teamet har, ligesom forskere fra andre af vores grundforskningscentre, fået meget ud af at forklare deres forskning og svare på helt grundlæggende spørgsmål, der måske også kan være med til at afklare myter og misforståelse hos den brede befolkning.
– Det kommer ikke bag på nogen, at fedme og overvægt gennem de seneste årtier er blevet et enormt problem i den moderne verden. Mange efterspørger derfor, om vi i forskningens verden snart får opfundet en magisk pille, så vi alle kan spise, hvad vi har lyst til uden at tage på. En behagelig tanke, som nok desværre aldrig bliver realiseret. Gennem Forskningens Døgn fik vi mulighed for at møde danskerne og have en dialog om kroppens indre mekanismer og kompleksiteter. Det giver os mulighed for at besvare netop de relevante spørgsmål, som en lægmand kan komme med, fortæller Lukas McKenzie Oussoren, der også er ph.d.-studerende i ATLAS.
Den erfaring deler nogle af deltagerne fra Center for Interstellar Catalysis (InterCat) også fra deres workshop om Tid, Støv og Stjerner, hvor ph.d studerende Laura Slumstrup blandt andet siger:
– Det er skønt at opleve begejstringen hos folk, når jeg fortæller dem om noget så eksotisk som støv i rummet. Og det er altid interessant at træde et skridt tilbage fra sin meget specialiserede forskning og forklare, hvordan og hvorfor vi forsker, til folk uden for feltet.
– Jeg synes det er sjovt at se, hvor imponerede folk bliver over ting, der er så normale i min hverdag – såsom at man kan afbillede enkelte atomer på en overflade, supplerer Steffen Friis Holleufer, der også er ph.d studerende fra InterCat.
Hvem var med?
Links til nogle af de aktiviteter, som vores grundforskningscentre var en del af i Forskningens Døgn 2022
Center for Neuroplasticity and Pain (CNAP)
Smerter – hvor og hvorfor? Et foredrag om smerters fascinerende biologi
Smerter – hvor og hvorfor? Et foredrag om smerters fascinerende biologi — Forskningens døgn
Center for Functional Genomics and Tissue Plasticity (ATLAS)
Gå i DNA forskernes fodspor – laboratorie for børn: https://www.sdu.dk/da/delt/lightboxpages/forskningens-doegn/2022/vores-planet-vores-natur/dnaforsker
Center for Macroscopic Quantum States (bigQ)
Hvad er en kvantecomputer, og hvordan kan vi bruge den i fremtiden?
BØRN_Forskningens døgn_23april — Lyngbykultur
Center for Interstellar Catalysis (InterCat)
Tid, Støv og Stjerner
Forskningens Døgn: Standaktiviteter kl. 14-18 (au.dk)
Music in the Brain (MIB)
Eliteforskere inspirerer nysgerrige gymnasieelever hos ATU Øst og fortæller om forskning som karrierevej
Forskningens Døgn 2022: Eliteforskere inspirerer nysgerrige gymnasieelever hos ATU Øst og fortæller om forskning som karrierevej (talentfuldeunge.dk)