Foto, der illustrerer forskning i InterCat.

Center for Interstellar Catalysis (InterCat)

Centerleder:

Professor Liv Hornekær

Periode:

Juli 2020 - September 2026

Ansøgningsrunde:

10. ansøgningsrunde

Værtsinstitution(er):

Aarhus Universitet

Bevilling:

67,4 mio. kr

Det interstellare rum er en legeplads for overraskende kompleks kemi – mere end 200 forskellige molekyler er blevet observeret indtil nu. Den simpleste aminosyre glycin blev for nyligt detekteret på kometen 67P/C-G og gennem jordens historie har kometer og meteoritter jævnligt leveret sådanne præbiotiske molekyler fra det ydre rum til jordens overflade. Her kan de have medvirket til livets opståen. Det har i mange år været en udfordring at forstå, hvordan denne interstellare kemiske kompleksitet er opstået og at bestemme om livets molekylære byggesten kan dannes i rummet. Hypotesen er, at interstellare nano-støvkorn katalyserer dannelsen af komplekse molekyler fra den meget kolde og tynde atomare og molekylære gas i det interstellare rum.

InterCats mål er at teste denne hypotese og at bestemme graden af kemisk kompleksitet, der kan opstå via interstellare overfladereaktioner. Vi vil bestemme om dannelsen af livets molekylære byggesten, dvs. aminosyrer, DNA baser, sukker og fedtsyrer sker før dannelsen af stjerner og planeter ved de ekstremt lave temperaturer og tryk, som findes i det interstellare rum.  InterCat vil hermed bestemme de molekylære startbetingelser for livets opståen i Universet.

For at nå det mål vil vi bruge kraftfulde metoder udviklet i heterogen katalyse til at studere lav temperatur kemi i laboratoriet, i tæt samarbejde med astronomiske observationer. InterCat samler forskere i nanoscience, overfladefysik, astrokemi og observationel astrofysik ved Inst. Fysik og Astronomi og iNANO, Aarhus Universitet og ved Astrofysik Laboratoriet ved  Leiden Universitet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev