Center for Interstellar Catalysis (InterCat)

Informationer

Centerleder:

Professor Liv Hornekær

Periode:

Juli 2020 - September 2026

Ansøgningsrunde:

10. ansøgningsrunde

Værtsinstitution(er):

Aarhus Universitet

Bevilling:

67,4 mio. kr

Det interstellare rum er en legeplads for overraskende kompleks kemi – mere end 200 forskellige molekyler er blevet observeret indtil nu. Den simpleste aminosyre glycin blev for nyligt detekteret på kometen 67P/C-G og gennem jordens historie har kometer og meteoritter jævnligt leveret sådanne præbiotiske molekyler fra det ydre rum til jordens overflade. Her kan de have medvirket til livets opståen. Det har i mange år været en udfordring at forså hvordan denne interstellare kemiske kompleksitet er opstået og at bestemme om livets molekylære byggesten kan dannes i rummet. Hypotesen er, at interstellare nano-støvkorn katalyserer dannelsen af komplekse molekyler fra den meget kolde og tynde atomare og molekylære gas i det interstellare rum.

InterCats mål er at teste denne hypotese og at bestemme graden af kemisk kompleksitet der kan opstå via interstellare overfladereaktioner. Vi vil bestemme om dannelsen af livets molekylære byggesten, dvs. aminosyrer, DNA baser, sukker og fedtsyrer sker før dannelsen af stjerner og planeter ved de ekstremt lave temperaturer og tryk, som findes i det interstellare rum.  InterCat vil hermed bestemme de molekylære startbetingelser for livets opståen i Universet.

For at nå det mål vil vi bruge kraftfulde metoder udviklet i heterogen katalyse   til at studere lav temperatur kemi i laboratoriet, i tæt samarbejde med astronomiske observationer. InterCat samler forskere i nanoscience, overfladefysik, astrokemi og observationel astrofysik ved Inst. Fysik og Astronomi og iNANO, Aarhus Universitet og ved Astrofysik Laboratoriet ved  Leiden Universitet.

Årlige højdepunkter

Højdepunkter 2021

Højdepunkter 2020

Seneste nyheder

Kort Nyt fra April

Læs mere

Forskere fra InterCat: simpel aminosyre er produceret af mørk kemi i rummet

Læs mere

Kort Nyt fra Juni

Læs mere