22. april 2021

Tre forskere med tilknytning til DG modtager hver en Villum Investigator bevilling

Professor Kristian Thygesen fra DG’s Center for Nanostructured Graphene (CNG) ved DTU, centerleder Barbara Ann Halkier fra grundforskningscentret DynaMo ved Københavns Universitet og professor Vivek Shende, der har en af DG’s DNRF Chair-bevillinger ved SDU er blandt de ti forskere, der har modtaget en Villum Investigator bevilling fra VILLUM Fonden 2021.

Professor Barbara Ann Halkier, professor Vivek Shende, og professor Kristian Thygesen. Foto: Københavns Universitet, George M. Bergman, Berkeley og DTU

Hvert andet år uddeler VILLUM Fonden bevillingstypen Villum Investigator til erfarne og internationalt anerkendte forskere. I år har ti forskere modtaget en  Villum Investigator bevilling og blandt dissehar tre af dem tilknytning til Danmarks Grundforskningsfond. Der er tale om professor Kristian Thygesen fra DG’s Center for Nanostructured Graphene (CNG) ved DTU, centerleder Barbara Ann Halkier fra grundforskningscentret DynaMo ved Københavns Universitet og professor Vivek Shende, der har en af DG’s DNRF Chair-bevillingerved SDU.

”Jeg er meget glad for udnævnelsen som Villum Investigator og vil i de kommende år særligt have fokus på, hvordan man kan funktionalisere 2D-materialer og dermed bringe dem et skridt nærmere praktiske anvendelser. Der er flere metoder, som gør det muligt at skræddersy materialernes egenskaber. Med dem kan vi forhåbentlig gøre dem brugbare til nye teknologier såsom billige katalysatorer, der kan omdanne elektrisk energi til brændstoffer, enkeltfoton-lyskilder eller realisering af qubits til kvantecomputere,” fortæller professor Thygesen, der har fået tildelt 30 mio. kr. hans forskning i 2D-materialer.

Ti års bandebrydende forskning

Fælles for modtagerne af Villum Investigator-bevillingen er, at de allehar minimum ti års banebrydende forskning i bagagen. Med bevillingen får forskerne derfor mulighed for at afdække nye dimensioner af deres forskning og yde et afgørende bidrag til deres forskningsfelt. Professor Vivek Shende har fået tildelt 25 mio. kr. til hans forskning i matematisk strengteori og geometri, mens professor og centerleder Barbara Ann Halkier har fået tildelt 30 mio. kr. til hendes forskning i plante- og miljøvidenskab.

”Bevillingen giver mig en enestående mulighed for at forfølge min store drøm om at forstå planters transportprocesser og deres imponerende kemiske sprog helt ned på molekylært niveau. Viden som både er livsvigtigt for planternes ve og vel og deres evne til at interagere med omgivelserne, og som kan bidrage til fremtidens bæredygtige landbrug,” fortæller professor Halkier.

Bevillingen VILLUM Investigator tildeles topforskere inden for tekniske og naturvidenskabelige forskningsdiscipliner og løber over seks år med en bevillingsramme på 25-40 millioner kroner.

Du kan læse mere om professor Kristian Thygesen og hans forsknings hos DTU her

Mere information om professor Vivek Shende og DNRF Chair her

Mere information om professor Barbara Ann Halkier og DynaMo her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev