11. januar 2019

SONG-projekt ledet af SAC undersøger mulig exoplanet og udvider med to ny teleskoper

Grundforskningscentret Stellar Astrophysics Centre (SAC) står i spidsen for det danskledede projekt Stellar Observations Network Group (SONG), der netop har færdiggjort en undersøgelse af en mulig exoplanet, der for nylig blev opdaget af NASA’s nyeste rumteleskop TESS. I samme ombæring udvides det SAC-ledede teleskop-netværk SONG med to nye teleskoper placeret i Queensland, Australien.

SONG-teleskopet er en del af på Teide Observatoriet, der er anlagt på skråningerne af vulkanen Teide, Tenerife.
SONG-teleskopet er en del af på Teide Observatoriet, der er anlagt på skråningerne af vulkanen Teide, Tenerife. Foto: Mads Fredslund Andersen.

Forskere fra grundforskningscenteret SAC leder teleskop-netværk SONG, der for nylig har afsluttet undersøgelsen af en nyfunden exoplanet opdaget af NASA’s planetjæger, rumteleskopet TESS. SONG er allerede i dag et veletableret projekt, der producerer præcise målinger ud fra teleskop-data, og projektet styrkes snart yderligere, da det danskledede teleskop-projekt kan udvide netværket med yderligere to teleskoper ved Mt. Kent Observatoriet i Queensland, Australien.

SONG-projektet er et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Københavns Universitet, og projektets formål er at skabe et netværk af teleskoper, der er placeret strategisk rundt om Jorden. Netværkets første teleskop Instituto de Astrofísica de Canarias blev indviet på Tenerife i 2014 og blev primært finansieret af DG, Villum Fonden og Carlsbergfondet. SONG-netværket blev sidenhen udvidet yderligere, da National Astronomical Observatories of China tilsluttede sig projektet og efterfølgende påbegyndte arbejdet med det andet SONG-teleskop på det tibetanske plateau i Kina.

SONG assisterer NASA’s planetjæger i jagten på nye exoplaneter

I april sidste år opsendte NASA imidlertid sin nye planetjæger TESS, for at finde såkaldte exoplaneter, der er planeter, som kredser om andre stjerner end Solen. Nylige observationer fra TESS tyder nu på opdagelsen af de første exoplaneter, men for at undgå en fejlfortolkning af målingerne, bliver alle de nyopdagede exoplaneter undersøgt nærmere med andre teleskoper, og det er her SONG kommer ind i billedet. Ved hjælp af teleskoper fra SONG, vil de danske forskere bekræfte hvorvidt der er tale om exoplaneter eller ej. Ved at måle på bevægelsen af stjernen, som exoplaneten kredser omkring, kan forskerne fra SONG bekræfte eksistensen af planeten samt få vigtig viden om planetens egenskaber, herunder dens overfladetemperatur og masse.

“Det er fedt at vi i Danmark kan bruge et af vores egne teleskoper til at bekræfte de exoplanet-kandidater som blandt andre NASAs TESS satellit finder. Vores SONG teleskop er faktisk og et af de eneste i verden der kan levere den præcision der er brug for, for at bekræfte at det er en exoplanet vi har fundet,” fortæller ph.d.-studerende ved SAC, Emil Knudstrup, der er dybt involveret i arbejdet med at identificere og undersøge exoplaneter vh.a. SONG-teleskoperne.

“De seneste fire år har vist, at SONG-teleskopet på Tenerife er et fantastisk effektivt instrument, og det afspejles også i, at vi med meget kort varsel kunne starte detaljerede observationer af den nyfundne mulige exoplanet. Samtidig spiller SONG rigtig godt sammen med Aarhus-gruppens arbejde med resultater fra TESS, hvor vi er i fuld gang med at bruge ’stjerneskælv’ observeret af TESS for den stjerne planeten kredser om til at bestemme stjernens egenskaber. Vi har etableret et datacenter, TASOC, der står for en vigtig del af analysen af data fra TESS, og vi leder her fra Aarhus Universitet et stort internationalt samarbejde om udnyttelsen af disse data,” fortæller professor og centerleder ved SAC, Jørgen Christensen-Dalsgaard, der er leder af SONG.

Læs mere om TESS-teleskopet og NASA’s samarbejde med SAC her

SONG udvider med to nye teleskoper

SONG-projektet’s nyeste partnere er de fem australske universiteter University of Southern Queensland, University of Sydney, University of New South Wales, Monash University og Australian National University, som vil bygge et tredje observatorium i netværket. For at kunne følge enkelte stjerner over lange tidsrum og på tværs af de lokale skift mellem nat og dag, er det vigtigt at have et netværk af teleskoper fordelt over hele Jorden.

“Teleskopet på Tenerife fungerer virkelig godt og observerer helt automatisk hver nat, når vejret tillader det. Denne automatisering, som både reducerer omkostningerne og øger effektiviteten, vil vi overføre til det nye observatorium i Australien. Det bliver en stor opgave, men det er noget, som vi glæder os rigtig meget til at komme i gang med,” forklarer SONG-manager Mads Fredslund Andersen, der er en del af det videnskabelige personale ved SAC.

De fem australske universiteter er med en bevilling fra Det Australske Forskningsråd, gået sammen med Institut for Fysik og Astronomi ved Aarhus Universitet og Carlsbergfondet om at finansiere det nye SONG-observatorium. Observatoriet vil bestå af to separate teleskoper, som hvert har et hovedspejl på 70cm i diameter, samt et instrument kaldet spektrograf, der samler lyset fra hvert teleskop.

“Vi er allerede gået i gang med at bygge den nye spektrograf i vores laboratorium på Aarhus Universitet. Designet bliver lidt anderledes end det, vi har på Tenerife, da vi nu skal kombinere lyset fra to lidt mindre teleskoper, hvilket vi i Australien vil gøre med optiske fibre. Det er spændende igen at skulle udvikle et instrument, der kan levere målinger med den høje kvalitet, vi gerne vil have. Heldigvis kan vi bruge meget af den viden, vi har fået fra det første teleskop på Tenerife,” fortæller lektor ved SAC og videnskabelig leder af SONG, Frank Grundahl.

Læs mere om SONG-projektet her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev