22. marts 2018

Nyt rumteleskop: Centerleder samarbejder med NASA om planetjæger

I midten af næste måned skal NASA’s TESS-teleskop efter planen sendes ud i rummet for at lede efter ukendte exoplaneter. Centerleder fra SAC står i spidsen for en del af mission.

TESS skal lede efter exoplaneter og observere stjerner i solsystemets nabolag.
TESS skal lede efter exoplaneter og observere stjerner i solsystemets nabolag.(Foto: NASA)

Om cirka en måned opsendes NASA’s nye planetjæger, rumteleskopet TESS, fra Cape Canaveral Air Force Station i Florida, USA. Centerleder Jørgen Christensen-Dalsgaard fra Stellar Astrophysics Center (SAC) ved Aarhus Universitet står i spidsen for den del af TESS-missionen, der skal studere såkaldte ”stjerneskælv”, som er små rystelser eller svingninger i stjernernes lysstyrke og i bevægelserne på deres overflade. Svingningerne kan sammenlignes med rystelserne fra et jordskælv, og observationen af disse bevægelser kan blandt andet være med til at bestemme stjernernes alder, vægt og bestanddele.

Med TESS-teleskopet kan man med forhøjet præcision foretage nye observationer af stjernerne, og målingerne kan påvise eksistensen af nye planetsystemer langt fra vores eget solsystem.

”Det er en utrolig spændende mission. Vi skal observere de klareste stjerner, som befinder sig i vores solsystems nabolag. Man regner med at finde rigtig mange nye planeter rundt om stjernerne,” fortæller professor Jørgen Christensen-Dalsgaard til Videnskab.dk.

Hvor seismologi er læren om jordskælv, kaldes studiet af stjerneskælv astero-seismologi.

”Vi blev inviteret af NASA til at deltage i TESS, fordi vi har stor ekspertise i astero-seismologi. Til juli skal vi faktisk holde en stor international konference i Aarhus, som markerer starten på projektet,” siger Christensen-Dalsgaard.

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) er også en del af missionen.

Jørgen Christensen-Dalsgaard forventer, at de første resultater fra TESS-teleskopet vil være tilgængelige i løbet af sommeren 2018.

 

Du kan læse mere om den nye mission i en artikel på videnskab.dk her 

For mere information om missionen hos NASA læs her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev