Kort Nyt fra September
Tre DG-centerledere i Science Stories, centerleder Rubina Raja fra UrbNet udgiver ”The Archaeology of Seasonality”, to forskningsnyheder fra ATLAS, ny bog på vej fra PRIVACY, DAWN opdager seks døde galakser fra det tidlige univers i samarbejde med et international forskerhold og SPOC skaber fotonisk kvanteprocesser. Læs mere i DG’s Kort Nyt fra September her.
Tre DG-centerledere i Science Stories:
Professor Karsten Flensberg fra QDev
I starten af denne måned blev professor Karsten Flensberg fra grundforskningscenteret Center for Quantum Devices (Qdev) ved Københavns Universitet interviewet af videnskabsjournalisten Jens Degett til en podcast i Science Stories. Her blev der blandt andet snakket om kvantecomputere, hvor lytteren bliver klogere på, hvilke forhindringer, der stadig skal overvindes, før den kan findes i almene hjem, og ikke mindst hvor i udviklingen, vi befinder os på nuværende tidspunkt.
Du kan lytte til podcasten med professor Flensberg her
Professor David Lando fra FRIC
Halvvejs i september var det professor David Lando fra grundforskningscenteret Center for Finansielle Friktioner (FRIC) ved CBS, som blev inviteret ind til en snak om penge i Science Stories’ podcast. Denne gang bliver der snakket om videnskaben i pengesystemet, hvor professor Lando blandt andet fortæller om funktionaliteten af pengestrøm i vores samfund.
Du kan lytte til podcasten med professor Lando her
Professor Lone Gram fra CeMiSt
Sidst på måneden blev professor Lone Gram fra grundforskningscenteret Center for Microbial Secondary Metabolites (CeMiSt) ved DTU interviewet af Degett, hvor hun blandt andet fortæller om mikroorganismer, og hvordan de påvirker andre organismer. Professor Gram kommer desuden ind på, hvordan der er et socialt aspekt i mikroorganismer i form af, at der foregår en form for kommunikation på tværs af organismerne.
Du kan lytte til podcasten med professor Gram her
Centerleder Rubina Raja fra UrbNet udgiver ”The Archaeology of Seasonality”
Professor og centerleder Rubina Raja fra grundforskningscenteret UrbNet ved Aarhus Universitet har udgivet bogen ”The Archaeology of Seasonality”, som er 11 bind i serien ’Studies in Classical Archaeology’. Bogen er udgivet sammen med professor Achim Lichtenberger fra Westfälische Wilhelms Universität Münster i Tyskland og bygger på en konference, der blev afholdt af de to professorer i Videnskabernes Selskab i oktober 2019.
Læs mere om udgivelsen af “The Archaeology of Seasonality” hos UrbNet her
Køb “The Archaeology of Seasonality” her
To forskningsnyheder fra ATLAS:
Professor Aleksander Krag udnævnes til Vice-Secretary i European Association for the Study of the Liver (EASL)
Professor Aleksander Krag er som den første dansker blevet udnævnt til Vice-Secretary i European Association for the Study of the Liver (EASL). Han er klinisk partner i grundforskningscenteret ATLAS ved SDU og forsker i leversygdomme. I forbindelse med udnævnelsen udtalte Krag: ”Mit mål er altid at have patienten i fokus. Forskningen skal gavne patienten.”
Læs mere om professor Krags udnævnelse her
Centerleder Susanne Mandrup bidrager med materiale til Børne- og Undervisningsministeriet
Der er dog mere nyt fra ATLAS denne måned. Centerleder Susanne Mandrup har bidraget til Børne- og Undervisningsministeriet med formidlingsmateriale til skoleregi, hvor man i fremtiden i faget ’Naturfag’, vil kunne dykke ned i hendes forskning om fedtceller, gener og DNA. Materialet er en introduktion til emnet, hvor professor Mandrup håber på, at det vil forøge interessen for feltet.
Du kan læse mere om det nye undervisningsmateriale hos SDU her
Ny bog på vej fra PRIVACY
Professor og centerleder Mette Birkedal Bruun fra grundforskningscenteret PRIVACY ved Københavns Universitet har i samarbejde med PRIVACY-kollegaen adjunkt Lars Cyril Nørgaard og professor Michaël Green fra Lodz Universitet i Polen skrevet ”Early Modern Privacy: Sources and Approaches”, som vil blive udgivet den 18. november 2021. Bogen udfordrer ideen om privathed som et moderne fænomen gennem et nøje studie af den tidlige moderne privathed.
Du kan læse mere om ”Early Modern Privacy: Sources and Approaches” her
Mere information om PRIVACY her
DAWN opdager seks døde galakser fra det tidlige univers i samarbejde med et international forskerhold
Seks galakser fra det tidlige univers er løbet tør for gas og er dermed ’døde’, hvilket vækker opsigt, da galakser i det tidlige univers normalt er fyldt med gas. Grundforskningscenteret DAWN ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet og DTU Space er en del af et internationale forskerhold, som står bag opdagelsen. Næste skridt for DAWN og resten af forskerholdet er at finde ud af, hvordan og hvorfor galakserne døde. Studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Nature.
Læs den videnskabelige artikel i Nature her
Mere information om studiet hos KU her
Læs mere om studiet hos Videnskab.dk her
SPOC skaber fotonisk kvanteprocesser
En ny fotonisk kvanteprocesser er blevet skabt af grundforskningscenteret Center for Silicium Fotonik til Optisk Kommunikation (SPOC) ved DTU gennem et internationalt samarbejde. Det er den hidtil største og mest komplekse fotoniske kvanteprocesser, som altså nu er blevet dannet på en optisk mikrochip. Dens formål er at processere kvanteinformation på en måde, som beskytter sig selv fra fejl ved at bruge såkaldte kvantemekaniske sammenfiltringer også kendt som ’entanglements’. Studiet er udgivet det videnskabelige tidsskrift Nature Physics.