31. maj 2021

Kort Nyt fra Maj

Amerikansk udenrigsminister besøger QDev, Professor Anne Marie Mai fra Rita Felskis Professorat valgt som bestyrelsesmedlem i Velux Fonden, nyt studie fra John McGraths Professorat om forholdet mellem skizofreni og byliv, CEBI undersøger sammenhæng mellem folks tanker om lønforskelle og love og CML bringer os denne gang to forskningsnyheder i én. Læs mere i DG’s Kort Nyt fra Maj her.

Amerikansk udenrigsminister besøger QDev

Den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken udviste interesse for dansk forskning i kvanteteknologi, da han besøgte DG’s Center for Quantum Devices (QDev) ved Københavns Universitet i denne måned. Blinken blev vist rundt på Niels Bohr Institutet, hvor fokus var på den verdensførende forskning i kvanteteknologi, og samtaleemnerne blandt andet lød på, hvordan kvanteteknologien kan løfte nogle af de udfordringer, som verdenssamfundet står over for i forbindelse med den grønne omstilling.

Du kan læse mere om besøget hos Københavns Universitet her

Mere information om QDev og deres forskning her

Professor Anne Marie Mai fra Rita Felskis Professorat valgt som bestyrelsesmedlem i Velux Fonden

Professor Anne Marie Mai som er Researcher in charge ved Rita Felskis Professorat ”Uses of Literature” er blevet udnævnt som bestyrelsesmedlem i Velux Fonden.

”Jeg ser frem til at bidrage til VELUX FONDEN’s arbejde. Jeg har fulgt fondens arbejde i mange år og erfaret, hvor stor en betydning, det har for forskningen i Danmark. Kernegruppeprogrammet for humaniora har fremmet fremragende projekter, og museumsprogrammet har allerede givet mange resultater,” fortæller professor Mai.

Læs mere om udnævnelsen hos Velux Fonden her

Mere information om Rita Felskis Professorat her

Nyt studie fra John McGraths Professorat om forholdet mellem skizofreni og byliv

Et nyt studie fra professor John McGraths Niels Bohr Professorat har undersøgt forholdet mellem skizofreni og urbanliv. Her fandt de frem til, at der i Danmark er en større tendens for folk, der er født og opvokset i byen til at udvikle skizofreni, mens det i det vestlige Australien forholder sig omvendt, da folk bosat på landet og i mindre byer har større tendens til at udvikle sygdommen. De to vidt forskellige resultater har studiet set nærmere på for at finde ud af, hvilke faktorer, der spiller ind. Studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift National Library of Medicine.

Du kan læse den videnskabelige artikel her

Mere information om John McGraths Professorat her

CEBI undersøger sammenhæng mellem folks tanker om lønforskelle og love

Et nyt studie fra grundforskningscenteret CEBI ved Københavns Universitet har undersøgt, hvordan folks tanker om lønforskelle mellem kønnene skaber en potentiel efterspørgsel om nye love. Det viste sig blandt andet, at ændringerne i love ser ud til at være drevet af en ide om, at der findes en vis diskrimination på arbejdsmarkedet og egeninteresse virker mindre vigtig for folk end ideen om retfærdighed. Studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift American Economic Association.

Du kan læse den videnskabelige artikel i American Economic Association her

Mere information om CEBI her

To forskningsnyheder fra CML: Nyt online event, og Henry Bainton fra centeret har fået en bog shortlisted til Royal Historical Society’s Whitfield Prize

Et nyt online event ”European Romances Across Languages: Book Celebration and Research Perspectives” er sponseret af grundforskningscenteret CML ved Syddansk Universitet og vil blive afholdt den 7. juni 2021. Eventet bliver afholdt i forbindelse med forfatterne Sofia Lodén og Lydia Zeldenrust bøger, der begge lige er blevet udgivet, og som ser på romancer på tværs af sprog og litterære traditioner, hvor de diskuterer fremtiden for europæisk middelalderlig litteratur, hvorefter tre forskere vil diskutere udfordringer og muligheder i middelalderens romancelitteratur.

Du kan læse mere om eventet og tilmelde dig her

Mere information om CML her

Udover det nye online event som er på vej, er lektor Henry Bainton fra CML blevet shortlisted til prisen Royal Historical Society’s Whitfield Prize. Nomineringen kommer i anledning af Baintons bog ”History and the Written Word”, der udkom tidligere i år og som blandt andet argumenter for, at medlemmer af den administrative elite tidligere demonstrerede deres politiske litterære evner ved at producere og læne sig op ad historiske dokumenter.

Mere informaton om Baitons nye bog her

Du kan læse mere om the Royal Historical Society’s Whitfield Prize her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev