28. februar 2022

Kort Nyt fra Februar

BigQ foretager kvantespring i udviklingen af fremtidens computere, UrbNet opklarer spørgsmål om genbrug og genanvendelighed, CEBI finder sammenhæng mellem personlighedstræk og kriminalitet, HADAL undersøger indholdet af sort kulstof i dybhavet og Nyt CCQ studie under ioner nedsunket i fermi vand. Læs mere i DG’s Kort Nyt fra Februar her.   

BigQ foretager kvantespring i udviklingen af fremtidens computere

Et hold af forskere fra DTU heriblandt fra grundforskningscenteret Center for Macroscopic Quantum States (bigQ) ved DTU har taget et nyt skridt i udviklingen af kvantecomputere, da de demonstrerede, at de kunne kryptere data med kvanteteknologi og overføre dem mellem to servere udenfor et laboratorium. Demonstrationen blev foretaget i samarbejde med Danske Bank og rådgivningsfirmet KPMG i Danske Banks lokaler i Høje Taastrup.

Du kan læse mere hos Politiken her

Mere information om bigQ her

UrbNet opklarer spørgsmål om genbrug og genanvendelighed

Et nyt studie fra grundforskningscenteret UrbNet ved Aarhus Universet har gennem nogle glasfund fra oldtidsbyen Gerasa opklaret spørgsmål om genbrug og genanvendelighed i antikke urbane kontekster. Professor og centerleder Rubina Raja har med hendes UrbNet-kollegaer analyseret arkæologisk glas fra udgravninger i Gerasa (Jerash, Jordan). Analyserne har givet et nyt indblik i forsyningskilder og genanvendelsesintensitet i den antikke by.

Du kan læse den videnskabelige artikel her

Du kan læse mere om studiet hos UrbNet her

CEBI finder sammenhæng mellem personlighedstræk og kriminalitet

Et nyt studie fra grundforskningscenteret CEBI ved Københavns Universitet har undersøgt, hvilke personlighedstræk der får mennesker til at være mere tilbøjelige til at begå kriminalitet end andre. ”Der er en stor interesse for at finde ud af, hvilke parametre som får folk til at begå kriminalitet. Vi har fundet en stærk sammenhæng mellem bestemte personlighedstræk og tilbøjeligheden til at begå kriminalitet,” fortæller professor og centerleder Claus Thustrup Kreiner, der er en del af det nye studie, der er udgivet i det videnskabelige tidsskrift PNAS.

Læs den videnskabelige artikel i PNAS her

Læs mere om studiet hos Politiken her

HADAL undersøger indholdet af sort kulstof i dybhavet

Et nyt studie fra grundforskningscenteret Center for Hadal Reserach (HADAL) ved Syddansk Universitet har undersøgt indholdet af sort kulstof i dybhavet. Mens man er bekendt med det i resten af havmiljøet, er det endnu uklart, hvordan det ser ud i dybhavet. Det nye studie er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications.

Læs den videnskabelige artikel i Nature Communications her

Mere information om HADAL her

Nyt CCQ-studie undersøger ioner nedsunket i fermi vand

Et nyt studie fra grundforskningscenteret CCQ ved Aarhus Universitet har undersøgt, hvad der sker, når en ion bliver nedsunket i fermi vand, der et kvantemiljø. Studiet er et internationalt samarbejde mellem ph.d. studerende Esben Rohan Christensen fra CCQ, postdoc Arturo Camacho-Guardian fra England og professor Georg M. Bruun fra Kina. Studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift PRA.

Læs det videnskabelige studie i PRA her

Læs mere om studiet hos Aarhus Universitet her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev