Offentlige arrangementer

Forskningens Døgn

Foto: The Danish Science Festival
Foto: The Danish Science Festival

DG’s Center for Autofagi, Recirkulering og Sygdom (CARD) deltog i Forskningens Døgn 2018. Som en del af festivalen, og som led Kræftens Bekæmpelses initiativ SCIENCE SLAM, gav seniorforsker Elisabeth Corcelle-Termeau og gruppeleder Tuula Kalunki fra CARD hver deres oplæg: ”Breast Wishes” og ”Trash Talks”.

Du kan se de to oplæg af Corcelle-Termeau og Kallunki her

Kulturnatten

Kulturnatten 2018. Foto: Astrid Maria Rasmussen/Sattrup & Høst
Kulturnatten 2018. Foto: Astrid Maria Rasmussen/Sattrup & Høst

Det årlige kulturevent i København, Kulturnatten, er en af de største og mest anvendte platforme, som forsker kan benytte til at inddrage den brede befolkning i forskningens verden. En række af DG’s Centers of Excellence, herunder Center for Symmetri og Deformation (SYM) ved Københavns Universitet, Center for Silicium Fotonik til Optisk Kommunikation (SPOC) ved DTU, Center for Kvanteelektronik (QDev) ved Københavns Universitet, og Center for GeoGenetik ved Københavns Universitet har alle deltaget i Kulturnatten som en måde at involvere offentligheden i deres forskning.

Læ mere om dette års Kulturnatten her

Fun With Physics

Foto: Science Pavilion
Foto: Science Pavilion

På Roskilde Festival 2019 har Den Europæiske Organisation for Højenergifysik (CERN) slået kræfterne sammen med Niels Bohr Institutet for at byde festivalgængerne velkomne indenfor i Science Pavillonen, hvor forskere fra blandt andet DG’s Center for Particle Physics (DISCOVERY), KU, vil være en del forskellige workshops. De besøgende kan eksempelvis bygge et såkaldt ”Cloud Chamber” eller lave deres egen oplader, der drives af solenergi, i et forsøg på at få folk til at anskue verden på en ny og anderledes måde. Formålet med Science Pavillonen er at få de deltagende til at stille spørgsmålstegn og forholde sig kritisk til verden omkring dem.

Mere information om Science Pavillonen kan findes her

Almost Human

Foto: Almost Human/CPH DOX
Foto: Almost Human/CPH DOX

Til dette års CPH:DOX blev det ikoniske Ny Carlsberg Glyptotek for en enkelt aften transformeret til en biograf og åbnede sine døre for offentligheden i anledning af premieren på dokumentarfilmen ”Almost Human”. I den forbindelse havde de besøgende mulighed for at møde 10 forskere, som alle var en del af filmen, heriblandt Rubina Raja, der er centerleder ved DG’s Center for Urbane Netværk (UrbNet) ved Aarhus Universitet. Efter premieren havde publikum desuden mulighed for at indgå i åben dialog med forskerne til en snak om teknologi og udfordringer ved teknologisk udvikling.

Mere information om Almost Human kan findes her

Kundskab og Kaffe

Foto: Kundskab og kaffe
Foto: Kundskab og kaffe

I 2018 indgik Møntergården Museum i Odense et samarbejde med Folkeuniversitetet og lancerede et nyt koncept kaldet ”Kundskab og Kaffe”, hvor folk kan nyde en kop kaffe, mens de lytter til diverse oplæg om forskellige emner. Oplæggene bliver afholdt af museets historikere, arkæologer og konservatorer. Sidste år holdt Kirstine Haase, Ph.d.-studerende ved grundforskningscenteret UrbNet og arkæolog ved Odense City Museum et oplæg om dyr fra middelalderlige byer i selskab med Jannie Amsgaard Ebsen, der er konservator ved Odense City Museum.

Læs mere om Kundskab og Kaffe her

Vin & Videnskab

Foto: Vin & Videnskab
Foto: Vin & Videnskab

Vin & Videnskab blev etableret i 2010 af Statens Naturhistoriske Museum, hvor videnskabelige oplæg afholdt af nogle af verdens dygtigste forskere er kombineret med et glas vin. I år stod professor Dorthe Berntsen, der er centerleder ved DG’s Center for Autobiografisk Hukommelse (CON AMORE), Aarhus Universitet, for et oplæg om hjernen og hvordan, vi erindrer og forstår os selv.

Få mere information om Dorthe Berntsen’s oplæg samt Vin & Videnskab generelt her

Science and Cocktails

Foto: Science and Cocktails
Foto: Science and Cocktails

Science and Cocktails er et non-profit initiativ skabt af fysiker Jacome Armas og Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet, i 2010. Her bringes videnskab og underholdning tættere sammen gennem en række offentlige oplæg og præsentationer kædet sammen med kunstneriske optrædener og forfriskende cocktails. Siden Science and Cocktails’ spæde start, har adskillige forskere med tilknytning til DG deltaget, herunder centerledere Barbara Ann Halkier fra DynaMo, Rubina Raja fra UrbNet, Dorthe Berntsen fra CON AMORE samt Peter Vuust og professor Morten Kringelbach fra Center for Music in the Brain (MIB).

Yderligere information om Science and Cocktails kan findes her 

Dopamin Release, Music Against Drugs

Foto: Dopamine Release, Music Against Drugs/Under the Influence of Music
Foto: Dopamine Release, Music Against Drugs/Under the Influence of Music

I 2018 lancerede kampagnen “Music Against Drugs” en podcastserie kaldet Dopamin Release, hvor værten Ihan Haydar, der er trommeslager i bandet L.I.G.A, inviterede centerleder for grundforskningscenteret MIB, Peter Vuust, ind i studiet til en snak om, hvordan musik påvirker vores hjerner. Gennem 10 episoder analyserer Haydar og professor Vuust et udvalg af musiknumre for at besvare spørgsmål, såsom hvad der får os til at danse, og hvorfor man kan få ”musik på hjernen”.

Du kan lytte til de forskellige podcasts her

Et Sukkerteater

Foto: Torben Eskerod, Sugar Theatre/University of Copenhagen
Foto: Torben Eskerod, Sugar Theatre/University of Copenhagen

Et Sukkerteater er en udstilling, som blev vist på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet i 2017. Udstillingen består af fire værker om sukker skabt af kunstnere, der har samarbejdet med forskere fra Københavns Universitet, heriblandt professor Hans Wandall, fra DG’s Center for Glykom Analyse (CGG). Et Sukkerteater forløber over fire akter, hvor hver enkelt akt gennem formidling af aktuel forskning satte fokus på nogle af de mange måder, hvorpå sukker spiller en rolle i forhold til vores sundhed.

Læs mere om Et Sukkerteater her 

Månen, Louisiana

Foto: Louisiana Museum of Modern Art
Foto: Louisiana Museum of Modern Art

Som en del af udstillingen ”The Moon” på Louisiana, deltog professor Martin Bizzarro fra DG’s Center for Stjerne og Planetdannelse (STARPLAN) ved Københavns Universitet med et oplæg om Månen fra et geologisk perspektiv. I oplægget redegjorde professor Bizzarro for den seneste forskning om dannelsen af Månen og Jorden og diskuterede, hvordan forskere indsamler information om Månen baseret på geologiske materialer.

Du kan finde mere information om udstillingen og Bizzarro’s oplæg her

Physics Film Festival

 Foto: PHYSICS FILM FESTIVAL/ThisIsOdense
Foto: PHYSICS FILM FESTIVAL/ThisIsOdense

Forskere fra grundforskningscenteret CP3-Origins stablede en filmfestival om fysik på benene på en lokal café i Odense i 2017 under navnet Physics Film Festival. Her kunne folk se, eller gense, berømte sci-fi film og diskutere fysik med forskerne, som også deltog i festivalen.

For mere information om filmfestivalen fra CP3-Origins klik her

MISP-talks: The New Horizon in Biomedicine

Foto: MISP-talks: The New Horizon in Biomedicine
Foto: MISP-talks: The New Horizon in Biomedicine

MSP-talks er en række talks, hvor befolkningen er inviteret til oplæg om præcisionsmedicin og opblomstringen af nye videnskabelige tendenser og teknologier- Oplæggene afholdes af førende internationale forskere og eksperter, heriblandt Jens Lundgren, som er leder af DG’s Center for Præcisionsmedicinering af Smitsomme Komplikationer til Immundefekter (PERSIMUNE) ved Rigshospitalet. MISP-talks er en del af The New Horizon in Biomedicine, organiseret i samarbejde med MISP Research Camp – som er en multidisciplinær workshop hvor biologer, matematikere, computerforskere og fysikere fra hele verden er involverede.

Læs mere om MISP-talks her