Offentlige arrangementer
Hearts & Minds Festival
Hearts & Minds er en sundhedsfaglig vidensfestival med tværfaglige perspektiver. Festivalens arrangementer er et miks mellem vidensformidling, kunst, kultur og aktivitet.
I 2022 deltog hjerneforsker og jazzmusiker Peter Vuust i samtale med videnskabsjournalist Line Frederiksen om, hvad der sker i hjernen, når vi lytter til eller spiller musik? Hvordan påvirkes vi fysiologisk, følelsesmæssigt og sprogligt?
Naturvidenskabsfestivalen
– Eleverne finder det så meget mere interessant at høre om den allernyeste forskning, frem for den traditionelle gymnasieundervisning, sagde gymnasielærer Lisa Tobiesen efter astrofysikeren Peter Laursen fra Cosmic Dawn Center (DAWN) havde været forbi Nærum Gymnasium for at holde oplæg om rumteleskopet James Webb og de tidligste galakser under Naturvidenskabsfestivalen 2022.
Peter Laursen var rundt på forskellige gymnasier i løbet af ugen for blandt andet at fortælle om, hvordan Universet opstod, hvad det består af, og hvordan det en dag vil komme til en ende?
Forskningens Døgn
I Forskningens Døgn 2022 deltog flere af vores grundforskningscentre i spændende events for både børn og voksne. Deltagerne kunne blandt høre foredrag om smerte, blive klogere på kvantecomputere og gå i DNA- forskernes fodspor.
Læs mere om vores deltagelse i Forskningens Døgn 2022 her
Grundforskningscentrene PROMEMO ved Aarhus Universitet, CEH ved Københavns Universitet og CNAP ved Aalborg Universitet deltog alle tre i Forskningens Døgn 2021. CNAP delte blandt andet nogle præsentationer, mens forfatteren Rob Dunn fra CEH afholdte et oplæg med kokken Claus Meyer.
Du kan læse mere om 2021 festivalen hos PROMEMO ved Aarhus Universitet her
I forbindelse med Forskningens Døgn 2019 deltog flere af DG’s grundforskningscentre, herunder Center for Makroøkologi, Evolution og Klima (CMEC), Center for Center for Proteins in Memory (PROMEMO), Stellar
Astrophysics Center (SAC) og Center for Functional Genomics and Tissue Plasticity (ATLAS).DG’s Center for Autofagi, Recirkulering og Sygdom (CARD) deltog i Forskningens Døgn 2018. Som en del af festivalen, og som led i Kræftens Bekæmpelses initiativ SCIENCE SLAM, gav seniorforsker Elisabeth Corcelle-Termeau og gruppeleder Tuula Kalunki fra CARD hver deres oplæg: ”Breast Wishes” og ”Trash Talks”.
Du kan se de to oplæg af Corcelle-Termeau og Kallunki fra 2018 her
Kulturnatten
Det årlige kulturevent i København, Kulturnatten, er en af de største og mest anvendte platforme, som forskere kan benytte til at inddrage den brede befolkning i forskningens verden. En række af DG’s Centers of Excellence, herunder Center for Symmetri og Deformation (SYM) ved Københavns Universitet, Center for Silicium Fotonik til Optisk Kommunikation (SPOC) ved DTU, Center for Kvanteelektronik (QDev) ved Københavns Universitet, og Center for GeoGenetik ved Københavns Universitet har alle deltaget i Kulturnatten som en måde at involvere offentligheden i deres forskning.
Fun With Physics
På Roskilde Festival 2019 slog Den Europæiske Organisation for Højenergifysik (CERN) kræfterne sammen med Niels Bohr Institutet for at byde festivalgængerne velkomne indenfor i Science Pavillonen, hvor forskere fra blandt andet DG’s Center for Particle Physics (DISCOVERY), KU, var en del af forskellige workshops. De besøgende kunne eksempelvis bygge et såkaldt ”Cloud Chamber” eller lave deres egen oplader, der drives af solenergi, i et forsøg på at få folk til at anskue verden på en ny og anderledes måde. Formålet med Science Pavillonen er at få de deltagende til at stille spørgsmålstegn og forholde sig kritisk til verden omkring dem.
Almost Human
Under CPH:DOX 2018 blev det ikoniske Ny Carlsberg Glyptotek for en enkelt aften transformeret til en biograf og åbnede sine døre for offentligheden i anledning af premieren på dokumentarfilmen ”Almost Human”. I den forbindelse havde de besøgende mulighed for at møde 10 forskere, som alle var en del af filmen, heriblandt Rubina Raja, der er centerleder ved DG’s Center for Urbane Netværk (UrbNet) ved Aarhus Universitet. Efter premieren havde publikum desuden mulighed for at indgå i åben dialog med forskerne til en snak om teknologi og udfordringer ved teknologisk udvikling.
Kundskab og Kaffe
I 2018 indgik Møntergården Museum i Odense et samarbejde med Folkeuniversitetet og lancerede et nyt koncept kaldet ”Kundskab og Kaffe”, hvor folk kan nyde en kop kaffe, mens de lytter til diverse oplæg om forskellige emner. Oplæggene bliver afholdt af museets historikere, arkæologer og konservatorer. Kirstine Haase, Ph.d.-studerende ved grundforskningscenteret UrbNet og arkæolog ved Odense City Museum har blandt andet afholdt et oplæg om dyr fra middelalderlige byer i selskab med Jannie Amsgaard Ebsen, der er konservator ved Odense City Museum.
Vin & Videnskab
Vin & Videnskab blev etableret i 2010 af Statens Naturhistoriske Museum, hvor videnskabelige oplæg afholdt af nogle af verdens dygtigste forskere er kombineret med et glas vin. I 2019 stod professor Dorthe Berntsen, der er centerleder ved DG’s Center for Autobiografisk Hukommelse (CON AMORE), Aarhus Universitet, for et oplæg om hjernen og hvordan, vi erindrer og forstår os selv.
Få mere information om Dorthe Berntsen’s oplæg samt Vin & Videnskab generelt her
Science and Cocktails
Science and Cocktails er et non-profit initiativ skabt af fysiker Jacome Armas og Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet, i 2010. Her bringes videnskab og underholdning tættere sammen gennem en række offentlige oplæg og præsentationer kædet sammen med kunstneriske optrædener og forfriskende cocktails. Siden Science and Cocktails’ spæde start, har adskillige forskere med tilknytning til DG deltaget, herunder centerledere Barbara Ann Halkier fra DynaMo, Rubina Raja fra UrbNet, Dorthe Berntsen fra CON AMORE samt Peter Vuust og professor Morten Kringelbach fra Center for Music in the Brain (MIB).
Yderligere information om Science and Cocktails kan findes her
Dopamin Release, Music Against Drugs
I 2018 lancerede kampagnen “Music Against Drugs” en podcastserie kaldet Dopamin Release, hvor værten Ihan Haydar, der er trommeslager i bandet L.I.G.A, inviterede centerleder for grundforskningscenteret MIB, Peter Vuust, ind i studiet til en snak om, hvordan musik påvirker vores hjerner. Gennem 10 episoder analyserer Haydar og professor Vuust et udvalg af musiknumre for at besvare spørgsmål, såsom hvad der får os til at danse, og hvorfor man kan få ”musik på hjernen”.
Et Sukkerteater
Et Sukkerteater er en udstilling, som blev vist på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet i 2017. Udstillingen består af fire værker om sukker skabt af kunstnere, der har samarbejdet med forskere fra Københavns Universitet, heriblandt professor Hans Wandall, fra DG’s Center for Glykom Analyse (CGG). Et Sukkerteater forløber over fire akter, hvor hver enkelt akt gennem formidling af aktuel forskning satte fokus på nogle af de mange måder, hvorpå sukker spiller en rolle i forhold til vores sundhed.
Månen, Louisiana
Som en del af udstillingen ”The Moon” på Louisiana, deltog professor Martin Bizzarro fra DG’s Center for Stjerne og Planetdannelse (STARPLAN) ved Københavns Universitet med et oplæg om Månen fra et geologisk perspektiv. I oplægget redegjorde professor Bizzarro for den seneste forskning om dannelsen af Månen og Jorden og diskuterede, hvordan forskere indsamler information om Månen baseret på geologiske materialer.
Du kan finde mere information om udstillingen og Bizzarro’s oplæg her
MISP-talks: The New Horizon in Biomedicine
MSP-talks er en række talks, hvor befolkningen er inviteret til oplæg om præcisionsmedicin og opblomstringen af nye videnskabelige tendenser og teknologier- Oplæggene afholdes af førende internationale forskere og eksperter, heriblandt Jens Lundgren, som er leder af DG’s Center for Præcisionsmedicinering af Smitsomme Komplikationer til Immundefekter (PERSIMUNE) ved Rigshospitalet. MISP-talks er en del af The New Horizon in Biomedicine, organiseret i samarbejde med MISP Research Camp – som er en multidisciplinær workshop hvor biologer, matematikere, computerforskere og fysikere fra hele verden er involverede.