DG’s Fotokonkurrence 2024

I år er det syvende gang danske forskere dyster om det bedste foto fra videnskabens verden i Danmarks Grundforskningsfonds fotokonkurrence. Herunder kan du se årets vinderbilleder og klikke dig videre til interviews med de tre forskere, som står bag billederne.

Download vinderfotos her

Førstepladsen: Åbenbaring, Amazonas

Pige flyder i mørkt vand med udbredte arme.
Åbenbaring, Amazonas. Vinderbillede DG’s fotokonkurrence 2024. Foto: Christian Vium, lektor i Antropologi, Aarhus Universitet.

Dommerpanelets begrundelse:

Vi blev umiddelbart fascineret af dette betagende fotografi – fuld af medmenneskelighed, men også af en dragende mystik. Fotoet er også interessant, fordi det vækker spørgsmål om handlekraft i billeder, og det sætter det at gentænke, hvordan ‘anderledeshed’ kan fremvises og udtrykkes i et nyt perspektiv. Desuden trækker det tråde tilbage til Albert Frischs fotografier fra 1800-tallet, så dette bemærkelsesværdige foto får en dybt interessant, reflekterende historisk kontekst.

Interview med Christian Vium

Andenpladsen: Seks punkter på en tavle

A blackboard with numbers and figures
Seks punkter på en tavle, andenpladsen i DG’s fotokonkurrence 2024. Foto: Nathalie Wahl, DG Center GeoTop, Københavns Universitet

Dommerpanelets begrundelse:

Processerne i videnskabelig tænkning er svære at fange visuelt, især når opgaven er at forstå den verden, som seks punkter lever i. Men dette billede viser netop dette og endda med autenticitet og elegance – det er ikke bare et foto af en kridttavle. Det fascinerende skrå perspektiv hjælper os med at forstå, hvordan ideer kan udfolde sig over tid og rum, mens de visuelle spor af friske kridtmærker tilføjet til en tidligere tørret tavle, viser, hvordan et lag af tænkning tilføjes til og erstatter tidligere lag.

Interview med Nathalie Wahl

Tredjepladsen: Fordøjelsessystemet hos malkekøer

The reticulorumen of a calf in a close up.
Fordøjelsessystemet hos malkekøer. Tredjepladsen i DG’s fotokonkurrence 2024. Photo: Giulio Giagnoni, Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, Aarhus Universitet.

Dommerpanelets begrundelse:

Vi blev betaget af spændingen mellem papillerne i forgrunden og den mere arkitektoniske, næsten hule-lignende kvalitet af baggrunden. Den kontrollerede brug af lys og skygge skaber noget næsten frastødende i dette billede, som ironisk introducerer forskningens formål om at reducere metanemission fra ruminale mikrobiomer.

Interview med Giulio Giagnoni

Læs mere om fotokonkurrencen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev