29. august 2019

Søvnforskning fra MIB kan føre til bedre behandling af søvnløshed og komapatienter

I to studier fra grundforskningcentret Music in the Brain (MIB), udfordrer forskere den etablerede forståelse af søvnstadier og benytter nye teorier og computersimulation til at nytænke mulige behandlinger af lidelser som søvnløshed og koma.

I næsten 100 år har forståelsen af søvn været, at hjernen flere gange i løbet af en nat gennemgår den samme søvncyklus med fire stadier, hvor vi i de første to stadier sover let, inden vi går over i dyb søvn og til sidst ender i drømmesøvnen kaldet REM-søvn (Rapid Eye Movement.)

Men som vi har beskrevet tidligere i år i en artikel, så udfordrer forskere fra DG’s Center for Music in the Brain (MIB) ved Aarhus Universitet den forståelse af hjernen under søvn i et studie i Nature Communications. Fra vågen tilstand til dybeste søvn har forskerne identificeret hele 19 stadier i søvnen, og resultaterne er baseret på 57 hjerneskanninger hos mennesker, der blev skannet mens og de faldt i søvn og under søvnen.

”vi kan nu beskrive søvn på en meget præcis måde. Det åbner for kæmpe perspektiver,” siger en af forskeren bag studiet professor Morten Kringelbach fra MIB og Oxford Universitet til mediet tv2.dk, der for nyligt har beskrevet forskningen.

I artiklen fortælles også om et nyere studie i PNAS, hvor Kringelbach, sammen med kollegaer, argumenterer for, at den nye forståelse af hjernen også kan benyttes til at nytænke behandling af forskellige lidelser.

Ud fra hjerneskanningerne har forskerne dannet en computersimulation af hjernen og hjerneaktivitetens mønstre under søvnen.

”Det spændende er, at vi i simulationen kan vække den sovende hjerne ved at stimulere den bestemte steder. Faktisk kan man sige, at vi kan tvinge hjernens søvnmønster i en vis retning,” siger Morten Kringelbach til tv2.dk.

Er dette også tilfældet i virkeligheden kan man sandsynligvis behandle søvnløshed ved at stimulere hjernen til at falde i dyb søvn, og modsat kan man potentielt også stimulere hjernen til at vågne, hvilket kan være til gavn for komapatienter.

”Vi ser, at nogle patienter helt spontant vågner op af en koma. Ved at stimulere hjernen vil man måske kunne hjælpe dem med at vågne. Det ville være helt fantastisk,” siger Morten Kringelbach.

Læs mere om forskningen i artikel hos tv2.dk her

Studiet i PNAS kan findes her

Studiet i Nature Communications kan findes her

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev