19. februar 2021

Ph.d.-afhandling fra UrbNet bruger tværdisciplinær tilgang til indsigt i vikingetidens huse

Når man kombinerer geokemi og mikromorfologi kan man bruge det som et stærkt analyseværktøj. Ph.d.-studerende Pernille Lærke Krantz Trant fra grundforskningscenteret UrbNet ved Aarhus Universitet har gjort præcis dette i hendes ph.d.-afhandling ”Indendørs brug af Vikingetidens huse: Kombination af geokemi og multispektrale metoder i Ribe, Danmark”, hvor hun er dykket ned i det mikroskopiske plan for at blive klogere på, hvordan indendørstilværelsen så ud i vikingetiden.

Ph.d.-studerende Pernille Lærke Krantz Trant. Foto: Aarhus Universitet
Ph.d.-studerende Pernille Lærke Krantz Trant. Foto: Aarhus Universitet

Ph.d.-studerende Pernille Lærke Krantz Trant fra grundforskningscenteret UrbNet ved Aarhus Universitet har kombineret geokemi og mikromorfologi i hendes ph.d.-afhandling ”Indendørs brug af Vikingetidens huse: Kombination af geokemi og multispektrale metoder i Ribe, Danmark”. Med afhandlingen er Trant dykket ned i det mikroskopiske plan ved hjælp af denne tværdisciplinære metode for at blive klogere på, hvordan indendørstilværelsen så ud i vikingetiden.

”Resultaterne af mit ph.d.-studie kan hjælpe med at optimere prøvestrategien og efterfølgende analyser ved fremtidige udgravninger. Derudover, håber jeg på, at mine resultater vil få folk i feltet til at overveje, hvordan de samler prøver, og hvorfor de gør det på denne måde. Jeg håber også, at de vil reflektere over deres valg af analysemetode,” fortæller Trant.

Et indblik i en anden tid

Alle menneskelige aktiviteter efterlader spor af i form af kemiske markører og disse spor kan findes i udgravninger ved at bruge forskellige metoder fra naturvidenskaben. Trants studie nåede frem til flere vigtige detaljer, men mest af alt opdagede hun, at kombinationen af geokemi og mikromorfologi er et yderst stærkt analyseværktøj, når man har med vikingetiden at gøre.

Studiet afslørede blandt andet, hvordan husets diverse områder blev brugt til forskellige ting. Der var et område, der blev brugt til tekstilarbejde og andre arbejdsposter, mens man kan kunne danne sig et overblik over, hvor maden blev opbevaret, forberedt og spist.

Du kan læse mere om studiet hos UrbNet her

Mere information om UrbNet her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev