2. august 2021

Kort Nyt fra Juli

Nyt studie fra CCG præsenterer den første metode til at producere kunstigt slim, CCQ udgiver to nye artikler i Nature Communications, nyt tværdisciplinært studie i bakterier fra CeMist, PREDICT modtager bevilling til at forske i senfølger ved Covid-19 og seniorforsker Elegier Plana-Ripoll ved John McGraths Niels Bohr Professorat modtager bevilling til forskning i psykiske sygdomme. Læs mere i DG’s Kort Nyt fra Juli her.

Nyt studie fra CCG præsenterer den første metode til at producere kunstigt slim

Menneskekroppen er fyldt med slim, som er nødvendig for vores sundhed. Ved at producere en kunstig form for slim, der minder om dén vi allerede har i kroppen kan forskere designe nye lægemidler og behandlingsmuligheder især inden for mave- og tarmsygdomme. DG’s Center of Excellence CCG ved Københavns Universitet er nu ude med et nyt studie, der præsenterer den første metode til at producere kunstigt slim. Studiet er blevet udgivet i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications.

Læs det fulde studie i Nature Communications her

Du kan læse mere om det nye studie hos Københavns Universitet her

CCQ udgiver to nye artikler i Nature Communications

Grundforskningscenteret CCG ved Aarhus Universitet har i et nyt studie udforsket, hvordan såkaldte “exciteret kvantetilstande”, som er en tilstand af et system med højere energi end den lavest mulige energiske tilstand, kan blive brugt til at kontrollere og udnytte stærke interaktioner i halvledere. Det nye studie har ledt til to videnskabelige artikler i Nature Communications, som professor, og centerleder ved CCG, Thomas Pohl er medforfatter på.

Læs den ene videnskabelige artikel i Nature Communications her

Læs den anden videnskabelige artikel i Nature Communications her

Mere information hos Aarhus Universitet her

Nyt tværdisciplinært studie i bakterier fra CeMist

I et videnskabeligt sammenspil mellem computerbiologi, mikrobiologi og kemi har forskere fra DG’s CeMist ved DTU fundet frem til en ny måde for bakterier at dele deres såkaldte biosyntetiske “gene clusters” (BGCs). Det nye studie er blevet udgivet i det videnskabelige tidsskrift Current Biology, hvor metabolomics core manager Aaron J.C. Andersen og ph.d. studerende Carlos N. Lozano-Andrade fra CeMist er medforfattere på studiet, mens lektor Mikael Lenz Strube fra CeMist er sidsteforfatter.

Læs den videnskabelige artikel i Current Biology her

Læs mere hos DTU her

PREDICT modtager bevilling til at forske i senfølger ved Covid-19

Et af DG’s nyeste grundforskningscentre PREDICT ved Aalborg Universitet har modtaget en bevilling på 3.234.000 kr., hvor centerleder og professor Tine Jess vil stå i spidsen for at forske i senfølger ved Covid-19 i patienter med immunmedieret inflammatoriske sygdomme. Bevillingen kommer på baggrund af flere rapporter, der viser, at Covid-19 kan forårsage langvarig sygdom. Der bliver i alt delt seks bevillinger ud til forskningsprojekter om senfølgerne af Covid-19 af Novo Nordisk Fonden.

Mere information om PREDICT her

Læs mere om de seks bevillinger her

Seniorforsker Oleguer Plana-Ripoll fra John McGraths Niels Bohr Professorat modtager bevilling til at forske i psykiske sygdomme

Selvom psykiske sygdomme rammer patienter hårdt på en lang række områder, mangler der stadig metoder til mere præcist at analysere konsekvensen af en psykisk sygdom. Seniorforsker Oleguer Plana-Ripoll, der er tilknyttet DG’s Niels Bohr Professorat til professor John McGrath, modtager nu bevillingen Lundbeckfonden Fellowship, der skal bruges til at arbejde på at udvikle nye metoder til at undersøge disse konsekvenser.

Mere information om DG’s John McGraths Niels Bohr Professorat her

Du kan læse mere hos Lundbeckfonden her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev