30. april 2018

Officiel åbning af PROMEMO – Center for Proteins in Memory

I begyndelsen af april slog Center for Proteins in Memory (PROMEMO) officielt dørene op på Aarhus Universitet. Over de kommende år skal centerleder Anders Nykjær sammen med dygtige kollegaer undersøge proteiner, som spiller en vigtig rolle for den menneskelige hukommelse.

Åbningen af grundforskningscentret PROMEMO.
Åbningen af grundforskningscentret PROMEMO (Foto: Susanne Schousboe Sjøgaard, PROMEMO)

Onsdag den 4. april var en festlig dag i Merete Barker Auditoriet på Aarhus Universitet, da lokalet lagde hus til den officielle åbning af Danmarks Grundforskningsfond nye Center of Excellence Center for Proteins in Memory (PROMEMO).

Centeret støttes med 62 millioner kroner over de kommende seks år med mulighed for forlængelse op til i alt ti år. I spidsen for PROMEMO står professor og hjerneforsker Anders Nykjær, og centeret vil især forsøge at identificere, præcis hvilke proteiner, der spiller en rolle for langtidshukommelsen, og hvordan proteinerne interagerer. Formålet er at skabe basis for mere målrettet behandling af sygdomme relateret til hukommelsen som f.eks. angst og depression.

Bestyrelsesmedlem for DG Eero Vuorio ved åbningen af PROMEMO (Foto: Ida Jessen, AU Kommunikation)
Bestyrelsesmedlem for DG Eero Vuorio ved åbningen af PROMEMO (Foto: Ida Jessen, AU Kommunikation)

PROMEMO er blandt andet forankret i Institut for Biomedicin på fakultetet Health ved Aarhus Universitet, og åbningsarrangementet blev indledt med en kort velkomst fra institutleder Thomas G. Jensen. Herefter fremhævede dekan Lars Bo Nielsen den store betydning det har for fakultetet og universitetet at huse det nye Center of Excellence. Især fordi PROMEMO samler dygtige forskere fra flere dele af universitet og også har rekrutteret førende forskere fra udlandet.

Centerleder ved PROMEMO, Anders Nykjær (Foto: Ida Jessen, AU Kommunikation)
Centerleder ved PROMEMO, Anders Nykjær (Foto: Ida Jessen, AU Kommunikation)

Efterfølgende åbnede bestyrelsesmedlem for Danmarks Grundforskningsfond, professor Eero Vuorio, officielt PROMEMO med en åbningstale. I talen lagde Vuorio vægt på, at PROMEMO’s ambitiøse forskningsplaner kan få stor betydning for forståelsen af hukommelsen og for, hvordan vores minder bliver lagret. Professor Vuorio afsluttede sine tale med at ønske PROMEMO held og lykke i de kommende år.

Åbningsceremoniens talerrække blev afsluttet af centerleder for PROMEMO Anders Nykjær, som i sin tale fremlagde en kort oversigt over centrets forskningsstrategi og perspektiver samt præsenterede centerets partnere. Tilstede var også repræsentanter fra Lundbeckfonden, som for nyligt har støttet Anders Nykjærs forskning med 15 millioner kroner.

Herefter fulgte en velbesøgt reception, inden dagen blev afsluttet med et mini-symposium om hukommelse.

Du kan læse mere om om åbningen og symposium på PROMEMOS hjemmeside her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev