Officiel åbning af NanoPhoton – Center for Nanophotonics
Torsdag den. 4. november 2021 var dagen for den officielle åbning af grundforskningscenteret Center for Nanophotonics (NanoPhoton) ved DTU, som har været udskudt i næsten halvandet år grundet Covid-19. Centeret er ledet af professor Jesper Mørk og beskæftiger sig særligt med lys-stof vekselvirkninger, hvor de ved at styrke lys og halvledernanostrukturer kan udvikle en ny og mere effektiv computer- og kvanteteknologi.
DTU satte rammerne for den officielle indvielse af grundforskningscenteret NanoPhoton torsdag d. 4. november 2021. Centerets forskning er især fokuseret omkring lys, da transporten og opbevaringen af lys kan lede til udviklingen af en mere effektiv computer- og kvanteteknologi. Dagen blev indviet af Dr. Lars-Ulrik Aaen Andersen, som er institutleder på DTU Fotonik:
”Det er en stor fornøjelse at byde jer alle velkommen til den officielle åbning. Det er en speciel situation, da centeret faktisk har været åbent i næsten halvandet år, men vi er meget glade for at kunne afholde en rigtig fysisk åbning.”
Dernæst trådte formanden fra Danmarks Grundforskningsfonds bestyrelse professor Jens Kehlet Nørskov op foran gæsterne, hvor han lykønskede holdet bag NanoPhoton:
”Vi glæder os til at følge jeres arbejde. Vi er meget stolte af alle centrene; Vi mener, at centrene er byggestenen i det danske bevillingssystem. Vi forventer, at der vil komme en masse nye ting ud af dette.”
DTU’s rektor professor Anders Bjarklev var den tredje i rækken til at sige et par ord i dagens anledning:
”Jeg er glad for at være her i dag. Jeg har haft fornøjelsen af at arbejde med Jesper Mørk, og jeg sikker på, at du er den rette mand til jobbet.”
Centerleder Jesper Mørk tog til sidst scenen for at introducere centeret og dets forskning:
”Tak for alle de støttende ord. Vi er selvfølgelig meget taknemmelige for, at Danmarks Grundforskningsfond stoler på os ved at give os denne meget store bevilling, som tillader os at udføre vores forskning, og mange tak til DTU for at afholde dette. NanoPhoton handler faktisk grundlæggende om at lokalisere og opbevare lys. Vi har været forsinkede med at afholde denne åbning på grund af Covid-19, men det betyder, at vi allerede har været i gang med vores forskning i halvandet år, så vi har allerede nogle fremskridt at vise, men vi er selvfølgelig langt fra færdige.”
Professor Mørk introducerede efterfølgende nogle konkrete eksempler på deres forskningsfremskridt, som blandt andet byder på en ny type mikrolaser, en såkaldt Fano-laser, efterfulgt af et par afsluttende ord:
”Det var blot nogle glimt, og vi er meget spændte på de potentielle muligheder af denne forskning, og vi forventer, at det vil have en påvirkning på den fundamentale videnskab.”
Centeråbningen blev afsluttet med en reception, der bød på champagne og forskningssnak.