18. november 2020

Officiel åbning af Center for Hadal Research (HADAL)

Fredag den 13. november 2020 var dagen for den officielle virtuelle åbning af grundforskningscenteret HADAL, der ledes af professor Ronnie N. Glud ved Syddansk Universitet. Centret vil udforske livet og de biogeokemiske kredsløb i den hadale zone for at få en bedre forståelse af livet i de dybeste dele af verdenshavene.

Professor Ronnie Glud og forskerkollegaer ved et forskningsinstrument. Foto: SDU
Professor Ronnie Glud og forskerkollegaer ved et forskningsinstrument. Foto: SDU

Fredag den 13. november 2020 dannede rammerne for den officielle virtuelle åbning af grundforskningscenteret Center for Hadal Research (HADAL) ved Syddansk Universitet, hvor den officielle indvielse af centeret blev holdt på Zoom grundet Covid-19. Det nye grundforskningscenter vil udforske de dybeste dele af verdenshavene med henblik på at opnå en bedre forståelse af livet og de biogeokemiske kredsløb i den hadale zone, som man finder i 6 til 11 kilometers dybde.

Centeråbningens gæster blev budt velkommen af professor og centerleder Ronnie N. Glud fra grundforskningscenteret HADAL. Derefter fulgte dagens første taler, professor og næstformand for Danmarks Grundforskningsfonds bestyrelse Minik Rosing:

”Jeg er virkelig glad for at tage del i åbningen af HADAL centret. Det er en stor glæde for mig at kunne repræsentere det for Danmarks Grundforskningsfond og byde det velkommen ind i den gruppe af centre, som vi repræsenterer,” sagde Rosing.

Herefter bød rektor Henrik Dam fra Syddansk Universitet velkommen til centeret, der udover at lykkeønske HADAL, også kom ind på betydningen af HADAL’s forskning:

“Deres arbejde vil gøre det muligt at udvide vores viden om den hadale zone, og hvad det betyder for livet her på jorden. Jeg er stolt af, at HADAL er en del af SDU nu, og vi kan fortsætte med at udvide vores procession af lederskab i det marine biologifelt og forskning i dybhavet, og jeg glæder mig til at følge HADAL’s arbejde i de kommende år,” sagde Dam.

Dagens øvrige talere inkluderede også dekan ved Det Naturvidenskabelige Fakultet Marianna Holmer, professor Ashley Rowden fra Victoria University of Wellington, samt professor Bo Thamdrup.

En bedre forståelse af livet i de dybeste dele af verdenshavet

Sidst men ikke mindst indtog centerleder Ronnie N. Glud igen den virtuelle scene på Zoom. Han startede ud med at udtrykke hans taknemmelighed og glæde over at få lov til at forske i dybhavet, der endnu besidder store områder, der aldrig er blevet udforsket. Han klargjorde derefter centrets mål:

”Det overordnede mål for HADAL er at definere det biogeokemiske og den biologiske funktion og diversitet i den hadale zone, samt at tilføje disse unikke miljøer til vores nuværende forståelse af det globale ocean,” sagde Glud.

Han fortsatte derefter med at dele, hvad der vil blive forsket nærmere i. Der vil blandt andet blive set nærmere på kilderne og stierne, der supplerer materialer til den hadale zone, hydrostatiske tryk og livsprocesser, samt hvordan livet i dybhavet nedbryder organiske stoffer og genbruger visse elementer og næringsstoffer. Alle de overordnede forskningsområder var suppleret med specifikke spørgsmål, som de vil forsøge at besvare i fremtiden, så der vil komme en bedre forståelse af livet i de dybeste dele af verdenshavet.

Læs mere om Center for Hadal Research (HADAL) her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev