15. februar 2019

Nyt muligt meteor-krater fundet under isen på Grønland

I et nyt studie, publicereret i det videnskabelige tidsskrift Geophysical Research Letters, fremlægger professor Kurt H. Kjær ved DG’s Center for GeoGenetik i samarbejde med amerikanske forskere fra blandt andet NASA, opdagelsen af et nyt muligt meteorkrater under Indlandsisen i det Nordvestlige Grønland. Det sker kun få måneder efter en lignende opdagelse.

Billedet viser lokationen for det nye mulige meteorkrater fundet i det Nordvestlige Grønland, ikke langt fra Hiawatha-krateret, som blev opdaget i slutningen af 2018.
Billedet viser lokationen for det nye mulige meteorkrater fundet i det Nordvestlige Grønland, ikke langt fra Hiawatha-krateret, som blev opdaget i slutningen af 2018. Foto: NASA

I slutningen af 2018 kunne et internationalt forskerhold, ledet af professor Kurt H. Kjær fra DG’s Center for GeoGenetik, Københavns Universitet, præsentere opdagelsen af et kæmpe meteorkrater under Indlandsisen ved Hiawatha-gletsjeren i det Nordvestlige Grønland. Ved at analysere smeltevand, der blev fragtet ud fra Hiawatha-gletsjerens undergrund, kunne forskerne bekræfte, at det sandsynligvis var en jern-meteorit, der var skyld i krateret. Opdagelsen var første gang et krater i den størrelsesorden var fundet under en af Jordens iskapper.

Men nye radarmålinger tyder nu på, at professor Kjær i samarbejde med amerikanske forskere fra blandt andet NASA måske har opdaget endnu et meteorkrater ikke langt fra det første. Er der tale om et meteorkrater vil det være endnu større end Hiawatha-krateret og kan også kan være skabt under den seneste istid.

”Da vi fandt Hiawatha, var det oplagt at screene hele området efter flere kratere. Og så ramte vi altså ind i det her hul, som ligger 183 kilometer fra det første og altså nærmest er et nabohul. Men vi har ikke alle de samme landskabsmæssige karakteristika, som vi havde med det første. Vi har ikke noget ’ground proof’, for vi ville slet ikke kunne styre, hvad for noget smeltevand, der kom derfra,” fortæller professor Kjær.

Læs mere om opdagelsen af Hiawatha-krateret i en artikel bragt af DG her

Ved hjælp af en ekstremt avanceret radarteknologi udviklet af CRESIS Instituttet ved Kansas University i USA, har forskerne kunnet skanne landskabets struktur under det tykke islag, og her har de identificeret kæmpestore afmærkninger under den grønlandske Indlandsis. Skanningsbillederne fra radarmålingerne tyder derfor på, at der kan være tale om et nyt meteorkrater, men intet er endnu blevet bekræftet.

Hvis det viser sig at være et nyt stort meteorkrater, vil det sammen med Hiawatha-krateret fra sidste år, være iblandt de største, vi kender til på verdensplan. Med sine 31 kilometer i diameter placerede Hiawatha-krateret sig størrelsesmæssigt på en 25.-plads. Det muligt nye krater ser ud til at have en diameter på hele 36 kilometer, hvilket er større end Læsø og nok til at sikre en 22.-plads på verdensranglisten over meteorkratere – hvis det altså rent faktisk er et krater.

”Hvis vi har regnet rigtigt, er det for vildt. Så står vi med to kæmpe asteroider, som er kommet gennem atmosfæren inden for samme tidsramme og relativt tæt på hinanden, og så taler vi altså om tidspunkter, hvor der også har levet mennesker på Jorden,” siger professor Kurt H. Kjær til Videnskab.dk.

Det nye mulige krater vil blive opkaldt efter den verdensberømte glaciolog Stan Paterson, som døde i 2013, 82 år gammel.

Læs den videnskabelige artikel i Geophysical Research Letters her

Læs mere om det nye mulige meteorkrater hos Videnskab.dk her

Yderligere information kan findes hos NASA Scientific Visualization Studio her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev