25. maj 2021

Ny opdateret version af bogen ”Det isfrie Grønland” af centerleder Bo Elberling fra CENPERM

I 2016 blev bogen ”Det isfrie Grønland – fra molekyle til landskab” udgivet for første gang, hvor professor, centerleder og forfatter Bo Elberling fra grundforskningscenteret CENPERM ved Københavns Universitet tager læseren med på en fortælling om det isfrie landskab i Grønland.  Men det grønlandske landskab kan ændre sig ganske meget på blot fire år, og derfor er den nye og reviderede version nu ude, hvor de sidste fire års forskning om blandt andet klimaforandringer i en grønlandsk kontekst er blevet inkluderet.

Grønland.
Grønland. Foto: Københavns Universitet

En ny og revideret udgave af ”Det isfrie Grønland”, af centerleder Bo Elberling fra CENPERM ved Københavns Universitet, tager læseren med på en fortælling om det isfrie landskab i Grønland, og hvordan biogeovidenskaber har bidraget til en ny viden om sammenspillet mellem klima og natur.  Bogen blev første gang udgivet i 2016, hvor der især er fokus på planter, jordmiljøet og mikroorgranismer i Grønland, men meget kan forandre sig på blot fire år, og derfor er den nye udgave klar med den seneste forskning på området, heriblandt de seneste års klimaforandringer, og hvordan det påvirker Grønland.

Nye muligheder og udfordringer

De sidste fire år har budt på en betydelig ny viden og indsigt i klimaforandringer, og det er netop den slags emner den opdaterede version af ”Det isfrie Grønland” kommer nærmere ind på. Bogen går ind og ser på hvilke muligheder og udfordringer Grønland står overfor i forhold til permafrosten, planternes bidrag til drivhusgasbudgettet og landskabets stabilitet.

Den reviderede udgave har også taget de sidste fire års forskning ved CENPERM med sig, hvor over 100 videnskabelige artikler er blevet flettet ind. Det har ledt til 25 nye sider, hvor blandt andet emner som trusler mod den grønlandske kulturarv, isboringer, klimasignal og frigivelse af andre drivhusgasser end kuldioxid er blevet inkluderet i den oprindelige udgivelse.

Bogen har både dansk og engelsk tekst og kan købes her

Du kan læse mere om den nye udgivelse hos KU her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev