30. september 2020

Kort nyt fra September

To ERC Starting Grants går til forskere med tilknytning til DG, forskere fra CHEAC leder studie i Nature Materials, forskere fra CEH publicerer et perspective paper i iScience og Peter Laursen fra DAWN har skrevet et indlæg om galaksedannelse i Forskerzonen. Læs mere i DG’s Kort Nyt for September her.

To ERC Starting Grants går til forskere med tilknytning til DG

To unge talentfulde forskere med tilknytning til DG er iblandt modtagerne af et ERC Starting Grant 2021. De to forskere er henholdsvis adjunkt Kathrin Rousk fra grundforskningscenteret CENPERM ved Københavns Universitet og adjunkt Leonardo Midolo fra Center for Hybrid Quantum Networks (Hy-Q) ved Niels Bohr Institutet. De eftertragtede Starting Grants fra ERC løber over op til fem år og giver forskerne muligheden for at oprette deres egen forskningsgruppe og derved en unik chance for at dykke videre ned i deres forskningsprojekter.

Læs mere om ERC’s Starting Grant til Kathrin Rousk i en pressemeddelelse fra Københavns Universitet her

Læs mere om bevillingen til Leonardo Midolo i en pressemeddelelse fra Niels Bohr Institutet her

 

Forskere fra CHEAC leder studie i Nature Materials

Et forskerhold fra et af DG’s nyeste grundforskningscentre, Center for High Entropy Alloy Catalysis (CHEAC) ved Københavns Universitet, står i spidsen for udviklingen af en katalysator baseret på brint. Til forskel fra tidligere, er den nye katalysator fra CHEAC ikke afhængig af det dyre grundstof platin i lige så høj grad som man hidtil har set. I stedet omdannes den CO2 neutrale gasart brint til strøm, hvilket kan have stor betydning for fremtidens elbiler. Studiet er foregået i samarbejde med en række andre forskere fra Danmark, Tyskland, Tjekkiet og Schweiz og er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Materials.

Læs den videnskabelige artikel fra CHEAC i Nature Materials her

Du kan læse mere om studiet hos Berlingske her

Mere information kan findes hos dr.dk her

 

Forskere fra CEH publicerer et perspective paper i iScience

Ph.d.-studerende Lasse Nyholm Jessen og forskerkollegaer fra Center for Evolutionary Hologenomics (CEH) ved Københavns Universitet står bag et perspective paper om såkaldt holo-omics, som er offentliggjort i open access-tidsskriftet iScience. Den nye tilgang inkorporerer komplekse data for at løsne samspillet mellem de to og inkluderer forskningsdiscipliner indenfor biomedicin, bioteknologi, landbrugs- og akvakulturvidenskab, naturbeskyttelse samt grundlæggende økologisk og evolutionær forskning.

Du kan læse CEH’s perspective paper i iScience her

Mere information om publiceringen fra CEH kan findes i en pressemeddelelse fra centeret her

 

Peter Laursen fra DAWN i Forskerzonen

Ph.d.- og videnskabsformidler Peter Laursen fra grundforskningscenteret DAWN har atter kastet sig over tasterne og tager endnu engang læseren med på en utrolig rejse gennem dannelsen af universets galakser i hans seneste indlæg i Forskerzonen på Videnskab.dk. I indlægget forklarer Laursen trin for trin hvordan galaksedannelsen foregår, helt fra begyndelsens ur-kollaps, til en efterfølgende hierakisk opbygning og slutteligt til den sidste fase, hvor der dannes såkaldte spiralarme. Læs med og bliv klogere på et af de mest forunderlige og komplekse systemer i universet.

Du kan læse indlægget fra Peter Laursen her

I 2018 vandt Peter Laursen prisen for bedste formidling på Forskerzonen, som DG bragte en nyhed om her

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev