Kort Nyt fra Maj
Antti-Pekka Jauho får tildelt æresdoktorat, Promemo udgiver en ny artikel i Frontiers in Cellular Neuroscience, SAC udvider SONG-netværket med to teleskoper i Australien, Sciencereport bringer et portræt af Leif Oxenløwe, PRIVACY står bag forskningsblog, tidligere DG-centerleder Bo Barker Jørgensen er optaget i the American National Academy of Science og det tidligere DG-støttede Center for Is og Klima fremlægger ny tese bag omdiskuteret mega-kløfter i Grønland. Læs mere i DG’s Kort Nyt fra Maj her.
Antti-Pekka Jauho tildelt æresdoktorat
Aalto Universitet har uddelt fem nye æresdoktorater indenfor tekniske videnskaber, og en af modtagerne er professor Antti-Pekka Jauho, der er centerleder ved DG’s Center for Nanostructured Graphene (CNG) ved Danmarks Tekniske Universitet. Professor Jauho tildeles blandt andet det fornemme æresdoktorat for hans forskning i materialet grafen i CNG.
“Jeg dimitterede fra Aalto Universitet (dengang kendt som Helsinki Tekniske Universitet) i 1975 og har været i udlandet siden 1976 – hvoraf de sidste 40 plus år har været i Danmark. Jeg har bevaret et tæt forhold til min Alma Mater i form af adskillelige forskningsprojekter og delte studerende. Det er meget passende, at planen om det, der blev grundforskningscenteret CNG, blev skrevet på Aalto, mens jeg var gæsteprofessor der. Det er en stor ære at modtage æresdoktoratet og som tidligere studerende, er det særligt tilfredsstillende at vende tilbage til Aalto og deltage i deres tildelingsceremoni,” fortæller Jauho til DG.
Du kan finde mere information om æresdoktoratet til Antti-Pekka Jauho her
Ny artikel fra Promemo I Frontiers in Cellular Neuroscience
To forskningsgrupper fra DG-centeret PROMEMO ved Aarhus Universitet har slået sig sammen i udviklingen af en ny metode indenfor adfærdsoplevelser i hjerneforskning. Metoden, der kaldes TRACE, er i stand til selektivt at få indsigt i de neurale kredsløb, der ligger til grund for en specifik adfærdsoplevelse – noget, der hidtil har været en udfordring for forskere indenfor dette felt. Indtil nu har man brugt en kortlægningsmetode, som via sporingsvira har identificeret samtlige neuronale input i en samling af neuroner i en bestemt region i hjernen og ikke i et specifikt afgrænset område. Studiet er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Frontiers in Cellular Neuroscience.
Læs den videnskabelige artikel fra PROMEMO i Frontiers in Cellular Neuroscience her
Du kan finde mere information om studiet i en pressemeddelelse fra PROMEMO her
SAC’s SONG udvidet med to teleskoper I Australien
Grundforskningscenteret Stellar Astrophysics Centre (SAC) ved Aarhus Universitet har for nylig fået to nye teleskoper tilknyttet projektet Stellar Observations Network Group (SONG), som er et netværk af teleskoper fordelt forskellige steder i verden. De to nye teleskoper, som DG bragte en nyhed om allerede sidste år, er blevet installeret på Mt. Kent Observatoriet i det sydlige Queensland i Australien. Her skal de observere og levere lys fra stjerner til en såkaldt spektrograf, som forskerne kan bruge til at undersøge stjerner og finde exoplaneter.
Se en video af de to nye teleskoper her
Læs mere om teleskoperne fra SAC i videnskab.dk her
Portræt af Leif Oxenløwe i Science Report
Science Report har med serien Ny Viden sat fokus på fem danske forskere, som skal være med til sikre en grøn omstilling både nationalt og internationalt. Første portræt i serien er af professor Leif Oxenløwe, der er centerleder ved grundforskningscenteret Silicon Photonics for Optical Communications (SPOC) ved Danmarks Tekniske Universitet. Med sin forskning i optisk kommunikation, arbejder Oxenløwe blandt andet på at udvikle et bæredygtigt internet, som både vil være i stand til at transportere større mængder data end i dag, på en hurtigere og mere sikker måde, samtidig med, at være mere energibesparende end nu.
Du kan læse portrættet af Leif Oxenløwe i Science Report her
Forskningsblog fra PRIVACY
På grundforskningscenteret PRIVACY er en række forskere gået sammen om at skabe en interaktiv forskningsblog, hvor de både deler forskningsideer- og refleksioner med hinanden samt med bloggens læsere. Læs eksempelvis nogle af bloggens seneste indlæg, hvor forskerne dykker ned i privathedsbegrebet i forhold til den højaktuelle og verdensomspændende pandemi covid-19, som vi alle befinder os i, og som i mere eller mindre grad kan have en betydning for ideen om det private – eksempelvis set i lyset af isolering og distance.
Du kan finde de mange blog-indlæg i PRIVACy’s forskningsblog her
Tidligere DG-centerleder Bo Barker Jørgensen optaget i the American National Academy of Science
Professor Bo Barker Jørgensen, der var centerleder for Center for Geomikrobiologi som var støttet af DG i perioden 2012-2018, er blevet optaget i the American National Academy of Science (NAS). Professor Barker Jørgensens optagelse er baseret på hans forskning indenfor maritim mikrobiologi, og han er den 12. danske forsker til at blive optaget i akademiet siden dets etablering i 1863.
Læs mere om Bo Barker Jørgensens optagelse i the American National Academy of Science her
Tidligere DG-støttet Center for Is og Klima fremlægger ny tese for omdiskuterede mega-kløfter i Grønland
Siden opdagelsen af et netværk af enorme kløfter under Indlandsisen i Grønland i 1990’erne, har der lige hersket diskussioner om, hvordan og hvornår disse mega-kløfter blev skabt. Et internationalt samarbejde mellem forskere fra USA og Center for Is og Klima, der var støttet med en bevilling fra DG fra 2007 til 2017, har nu fremlagt en ny hypotese om skabelsen af den såkaldte ”Grønlandske Grand Canyon.” Studiet er for nylig blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Geology og er udført med støtte fra DG.
Læs den videnskabelige artikel fra Center for Is og Klima i Geology her
Læs mere i en pressemeddelelse fra Københavns Universitet her