31. august 2020

Kort Nyt fra August

Professor Mathias Middelboe fra grundforskningscenteret HADAL deltager på Bloom’s minifestival 2020, første bind af UrbNets nye internationale tidsskrift Journal of Urban Archaeology er udkommet og CEM’s forskning i kabelbakterier er med i specialudgave af Science. Læs mere i DG’s Kort Nyt fra August her.

Professor Mathias Middelboe fra HADAL på Blooms minifestival 2020

Omkring to tredjedele af jorden består af hav, og cirka 80 procent er dybere end to kilometer. Alligevel har man indtil videre kun kortlagt 15 procent. Det var nogle af ordene fra professor Mathias Middelboe, da han deltog i “Dybhavet og det ydre rum” – et symposium under Bloom’s minifestival “Weekend Under the Oak” den 15. august 2020. I dialog med astrofysiker Anja C. Andersen og geolog Kristoffer Szilas dykkede Middelboe ned i ligheder og forskelle i forskning i havets dybeste afkroge til jordens sammensætning og helt ud i universets yderste rum med udgangspunkt i skæringspunkter mellem biologi, geologi og astrofysik.

Til daglig er Mathias Middelboe dybhavsforsker og professor ved et af DG’s ti nye grundforskningscentre, nemlig Danish Center for Hadal Research (HADAL) ved Syddansk Universitet. Her skal de undersøge den såkaldte hadale zone, der er havets dybeste region, og som strækker sig helt fra seks til elleve kilometers dybde. Hadalzonen findes i dybhavsgrave, der udgør nogle af verdens mest ekstreme og sværest tilgængelige steder.

Læs mere om grundforskningscenteret HADAL i en pressemeddelelse fra SDU her

Mere information om arrangementet på Bloom festivalen kan findes her 

 

Første bind af UrbNets nye internationale tidsskrift Journal of Urban Archaeology er udkommet

For nylig udkom første bind af det nye internationale tidsskrift Journal of Urban Archaeology. Bag tidsskriftet står professor Rubina Raja og professor Søren M. Sindbæk fra grundforskningscenteret UrbNet. På baggrund af forskning fra centeret er de to forskere gået sammen om at skabe et tidsskrift om den gren af arkæologien, som omhandler byer. Både professor og centerleder Raja og professor og vicecenterleder Sindbæk, beskæftiger sig begge med fortidens byer, og har ofte enslydende spørgsmål og udfordringer når det kommer til det arkæologiske materiale. Derfor er de gået sammen om at skabe Journal of Urban Archaeology, som er det første tidsskrift med fokus på byarkæologi i et globalt perspektiv.

Første bind af Journal of Urban Archaeology kan findes her

Du kan læse mere om det nye tidsskrift i en pressemeddelelse fra UrbNet her

Mere information om tidsskriftet kan findes på dets egen hjemmeside her 

 

CEM’s forskning i kabelbakterier er med i specialudgave i Science

Det videnskabelige tidsskrift Science udgav tidligere på måneden en specialudgave om mudder og hvad denne form for sediment kan gemme på ud fra et forskningsmæssigt perspektiv. Som led i specialudgaven har videnskabsjournalist Elizabeth Pennisi derfor interviewet professor Lars Peter Nielsen, der er centerleder ved DG’s Center for Electromicrobiology (CEM) ved Aarhus Universitet i et stort portræt af forskeren, der var med til at opdage de finurlige kabelbakterier i Aarhus Bugt til artiklen ”The Mud is Electric.”

Du kan læse artiklen om CEM’s forskning i Science her

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev