30. marts 2022

Patienter med kroniske inflammatoriske tarmsygdomme har øget risiko for kønsvorter

Nyt studie fra forskere på grundforskningscentret Center for Molecular Prediction of Inflammatory Bowel Disease (PREDICT) viser, at patienter med inflammatoriske tarmsygdomme har en 33% øget risiko for at udvikle kønsvorter sammenlignet med individer uden inflammatoriske tarmsygdomme. Og risikoen er højst hos kvinder.

Kvinde holder sig på maven

Kroniske inflammatoriske tarmsygdomme, der omfatter Crohns sygdom og colitis ulcerosa, er immunmedierede sygdomme, der fører til tilbagevendende betændelse i tarmen. Kønsvorter er en hyppig seksuelt overført sygdom, der skyldes humant papillomavirus (HPV). Tidligere studier har vist, at patienter med kroniske inflammatoriske tarmsygdomme er i øget risiko for andre HPV-relaterede sygdomme såsom analkræft – måske på grund af den immundæmpende behandling, der ofte er nødvendig for at kontrollere betændelsen i tarmen.

Forskerne søgte særligt at finde svar på, om den øgede risiko for kønsvorter hos patienter med inflammatoriske tarmsygdomme skyldes, at tarmbetændelsen ofte behandles med immundæmpende medicin, der svækker immunforsvaret og øger risikoen for infektion.

Resultaterne fra studiet peger på, at patienter, der ikke modtog betændelsesdæmpende behandling, havde en 33% øget risiko for kønsvorter, mens patienter, der blev behandlet med milde betændelsesdæmpende præparater eller steroider, havde en 19% øget risiko for kønsvorter. Dette tyder på, at kronisk og ukontrolleret tarmbetændelse i sig selv kan øge risikoen for kønsvorter.

Læs mere om studiet i UEG Journal (Artiklen er skrevet på engelsk)

Læs mere om grundforskningscentret PREDICT

Tilmeld dig vores nyhedsbrev