6. oktober 2021

Hvad sker der med den danske forskningskultur? Her er hvad forskerne selv oplever

Det går rigtig godt med dansk topforskning til trods for en markant voksende international konkurrence. Men hvordan går det med den akademiske kultur, der understøtter udviklingen, og hvor bevæger den sig hen?

Udklip af forside til temapublikation 2021

Spørgsmålet er ikke blot relevant, fordi en sund akademisk kultur er afgørende for, at dansk forskning også i fremtiden klarer sig godt; men også fordi kulturen er vigtig for forskernes velbefindende og generelt for et attraktivt akademisk miljø – hvilket også i sig selv er afgørende for forskningen, for eksempel i form af talenttiltrækning.

I lande omkring os er interessen for den akademiske kulturs tilstand og betydning for forskningen stigende, og flere førende aktører som Royal Society og Wellcome Trust konkluderer, at der har været en bagside ved de hastige fremskridt, som vi bør interessere os i ønsket om velfungerende og bæredygtige forskningsmiljøer.

Danmarks Grundforskningsfond har i det seneste år lyttet til alle sine bevillingshavere, og centrale pointer fra disse betragtninger er samlet i fondens årlige publikation 2021, hvor man også kan se korte interviews med forskere.

Du kan læse publikationen “Where is the Culture of Academia Headed” her 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev