Forskningsformidling for voksne

’The 1001 Faces of Palmyra’ udvalgt til filmfestival

Plakat til ’The 1001 Faces of Palmyra’.
Plakat til ’The 1001 Faces of Palmyra’. Foto: ’The 1001 Faces of Palmyra’

Dokumentaren ’The 1001 Faces of Palmyra’ blev valgt til Arkhaios Film Festival 2021, som er en filmfestival der hylder historisk viden om vores kulturelle arv. Der blev vist femogtyve film henover syv dage i oktober 2021, som i år var afholdt virtuelt.  Professor og centerleder Rubina Raja fra grundforskningscenteret Center for Urbane Netwærksudviklinger (UrbNet) var projektinstruktør på filmen, der handler om byen Palmyra, og tager udgangspunkt i den lange urbane historie, som man finder i byen.

Mere information om ’The 1001 Faces of Palmyra’ her

”Tabte somre”

Bog cover til "Tabte somre".
Bog cover til “Tabte somre”. Foto: Johannes Töws

Grundforskningscenteret Center for Macroscopic Quantum States (bigQ) udgav den 12. august 2021 i samarbejde med forfatteren Jan Egesborg og grafikeren Johannes Töws den grafiske roman ”Tabte somre”, som giver en skønlitterær fortolkning af dialogen, som fandt sted i 1927 mellem Niels Bohr og Albert Einstein omkring fortolkningen af kvantemekanikken. Bogen er udgivet gennem forlaget Fahrenheit.

Du kan købe bogen her.

Du kan læse mere om bogen hos DR

Det Isfrie Grønland – fra molekyle til landskab

Forsidebillede til bogen "Det Isfrie Grønland - fra molekyle til landskab" af Bo Elberling
Forsidebillede til bogen “Det Isfrie Grønland – fra molekyle til landskab” af Bo Elberling. Foto: Københavns Universitet

I 2016 blev bogen ”Det isfrie Grønland” udgivet for første gang, hvor professor, centerleder og forfatter Bo Elberling fra grundforskningscenteret CENPERM ved Københavns Universitet tager læseren med på en fortælling om det isfrie landskab i Grønland.  Men det grønlandske landskab kan ændre sig ganske meget på blot fire år, og derfor er den nye og reviderede version nu ude, hvor de sidste fire års forskning om blandt andet klimaforandringer i en grønlandsk kontekst er blevet inkluderet.

Naturtjek

Grafisk illustration af skovlandskab.
Grafisk illustration af skovlandskab. Illustration: NaturTjek/Biodiversitet nu

NaturTjek er et Citizen Science projekt, hvor borgere kan hjælpe forskere fra grundforskningscenteret CMEC ved Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet, med at identificere indikatorer på biodiversitet på tværs af Danmark. Dataene indsamles med mobil-applikationen ”NaturTjek”, som borgere kan bruge uden tidligere erfaring eller ekspertviden.

Læs mere om NaturTjek og andre Citizen Science projekter fra CMEC her

Astronomy on Tap

Billedet viser en illustration af arrangementets logo af et ølglas med en stjerneklar nattehimmel i baggrunden.
Billedet viser en illustration af arrangementets logo af et ølglas med en stjerneklar nattehimmel i baggrunden. Illustration: Astronomy on Tap/SAC

Det New York-baserede initiativ “Astronomy on Tap” har spredt sig til Europa, herunder til Aarhus, Danmark, hvor forskere fra grundforskningscenteret Stellar Astrophysics Centre (SAC), deltager i den danske version ”Astronomy on Tap – Aarhus”. Initiativet består af en række events, som afholdes månedligt på en lokal bar i Aarhus midtby, hvor offentligheden bydes indenfor til en astronomisk aften. De månedlige arrangementer indeholder quizzer og spil om astronomi samt to astronomi-relaterede oplæg afholdt af professionelle astronomer og undervisere. Derudover er opdateringer og diskussioner om aktuelle astronomiske begivenheder og fænomener, som kan ses på nattehimlen, eller som omtales i nyhederne, også en del af programmet – og alle er velkomne til at deltage.

Læs mere om Astronomy on Tap her

Insektmobilen

Billedet viser en rød personbil ude i naturen i færd med at indsamle insekter med insektnettet monteret ovenpå taget.
Billedet viser en rød personbil ude i naturen i færd med at indsamle insekter med insektnettet monteret ovenpå taget. Foto: Statens Naturhistoriske Museum.

Insektmobilen er endnu et Citizen Science forskningsprojekt fra grundforskningscenteret CMEC ved Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet. Projektet undersøger biodiversiteten blandt flyvende insekter i Danmark gennem frivillige borgere, der i sommeren 2018 og 2019, indsamler dyrene ved hjælp af et stort skræddersyet net, som monteres ovenpå borgerens bil.

Yderligere information om Insektmobilen og andre Citizen Science projekter fra CMEC kan findes her

FRIC Tapetet

Billede af FRIC-tapetet i kantinen på CBS, Solbjerg Plads.
Billede af FRIC-tapetet i kantinen på CBS, Solbjerg Plads. Foto: FRIC Tapestry

I 2014 var København vært for den internationale videnskabsfestival Science in the City, og i den forbindelse deltog DG’s Center for Finansielle Friktioner (FRIC) med et imponerende 20 meter langt tapet, der både forklarede og visualiserede den kronologiske tidslinje for finanskrisen 2008 til 2013. Det enorme tapet hang langs væggen i kantinen på Copenhagen Business School (CBS) på Solbjerg Plads.

Læs mere om det store tapet fra FRIC her

Danmarks Svampeatlas

Billedet viser tre plukkede svampe i græsset.
Billedet viser tre plukkede svampe i græsset. Foto: Statens Naturhistoriske Museum

Grundforskningscenteret CMEC står også bag Citizen Science projektet ”Danmarks Svampeatlas”, hvor borgere på tværs af landet kan hjælpe med at bidrage til at gøre os klogere på svampe i Danmark. Gennem den online platform ”Danmarks Svampeatlas”, kan borgere såvel som professionelle registrere deres fund af svampe eller gå på opdagelse i det allerede eksisterende data-register enten på kort, via billeder eller gennem de forskellige kategoriseringer af svampearter.

Yderligere information om Citizen Science projekter fra CMEC kan findes her

Genkendelsens Glæde

Billedet viser et besøg i en kulisse af en opholdsstue fra Den Gamle By, der skal gengive en typisk middelklasse lejlighed fra 1950'erne.
Billedet viser et besøg i en kulisse af en opholdsstue fra Den Gamle By, der skal gengive en typisk middelklasse lejlighed fra 1950’erne. Foto: Den Gamle By

Som en del af erindrings-projektet i Den Gamle By, Aarhus, var Center for Autobiografisk Hukommelse (CON AMORE) ved Aarhus Universitet, der var under bevilling fra DG fra 2009/2010 til 2019, med i en dokumentarfilm om erindring for folk med demens. Dokumentaren er skabt af Zebra Media og introducerer samarbejdet mellem CON AMORE og Den Gamle By i erindringsprojektet ”Genkendelsens Glæde”, hvor folk med demens kan besøge museets rekonstruktion af et middelklassehjem fra 50’erne. Gennem sansning af det rekonstruerede 50’er-hjem og ved hjælp fra professionelle, kan de besøgende demenspatienter få muligheden for at erindre, hvad demensen ellers ikke giver dem nem adgang til.

Du kan se traileren “Genkendelsens glæde” her

Mere information om projektet kan findes her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev