3. juli 2024

Flette flotte resultater

Vi bliver ofte mindet om, hvor meget talent der findes i den danske forskningsverden, når forskere vinder priser, publicerer i prestigefyldte tidsskrifter eller på anden måde bliver anerkendt for deres forskning. Og vi er selvfølgelig meget stolte og glade, når de excellente forskere kommer fra et af vores centre. Det er sket flere gange i de seneste måneder, og vi vil gerne benytte lejligheden til at lykønske dem alle.

Stjernefødsler

For første gang i astronomiens historie har forskere fra Cosmic Dawn Center på Niels Bohr Institutet været vidne til fødslen af tre af universets tidligste galakser, et sted mellem 13,3 og 13,4 milliarder år siden.

Opdagelsen blev gjort ved hjælp af James Webb Space Telescope og blev offentliggjort i maj i det videnskabelige tidsskrift Science.

Et katalog over forhistorisk humangenetik

– Professor Eske Willerslev har udarbejdet et rigt og mangfoldigt katalog over forhistorisk humangenetik. Hans arbejde har bred videnskabelig gennemslagskraft og tvinger os til at genoverveje oprindelsen og udviklingen af mennesker, sprog og adfærd, samtidig med at det spreder ringe i vandet på flere forskellige områder som medicin, økologi, arkæologi og klimavidenskab, sagde World Cultural Council, da det annoncerede Eske Willerslev som vinder af Albert Einstein World Award of Science, 2024.

Willerslev, der er leder af Center for Ancient Environmental Genomics, modtager prisen i Montreal, Canada, i oktober.

Unge på vej til toppen

Hvert år fremhæver magasinet Forbes 30 bemærkelsesværdige personer under 30 år inden for forskellige områder som teknologi og videnskab. Den årlige liste hedder Forbes 30 Under 30 Europe. I år kan vi med stor glæde dele nyheden om, at Andy Sode Anker fra CAPeX Pioneer Center for Accelerating P2X Materials Discovery er på listen i år. Sode er 29 år gammel og forsker i grænsefladen mellem materialekemi, maskinlæring og robotteknologi

Eliteforsker i Mobilitetsret

– Hvorfor giver vores rødbedefarvede pas adgang til at rejse stort set frit i hele verden, mens andres pas begrænser deres mobilitet? Hvad får illegale immigranter til at betale en formue for en risikabel sejlads over Middelhavet, selvom de kunne rejse meget billigere med charterfly? Og kan de mange danske stramninger på udlændingeområdet begrænse, hvor mange asylansøgere som kommer til Danmark?

Det er nogle af de komplekse og højspændte spørgsmål, som Thomas Gammeltoft-Hansen søger sammenhængende og datadrevne svar på med sin banebrydende forskning i mobilitetsret.

Citatet er fra artiklen på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside, der lykønsker Gammeltoft-Hansen med EliteForsk-prisen, som fokuserer på banebrydende dansk forskning og synliggørelse af dansk forskningskvalitet.

International anerkendelse for forskning i IBD

I marts modtog professor Tine Jess, leder af DG’s grundforskningscenter PREDICT, den prestigefyldte Joanna and David B. Sachar M.D. International Award in Inflammatory Bowel Disease ved en ceremoni på Icahn School of Medicine. Jess blev valgt på grund af sin forskning i inflammatoriske tarmsygdomme.

En fremragende videnskabsformidler

Nathalie Eiris Henriksen fra Center for Microbial Secondary Metabolites vandt prisen for bedste formidling af sin ph.d. på Forskerfesten 2024.

På Forskerfesten konkurrerer forskere om at formidle deres arbejde foran publikum, dommere og seere. Hver forsker har tre minutter på scenen, og vinderen af forskerfestivalen vinder 50.000 kr. Se programmet på DR – Danmarks Radio.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev