14. marts 2022

De-extinction – ny undersøgelse giver indsigt i begrænsningerne ved at bringe udryddede arter tilbage

Professor Tom Gilbert, direktør for Center for Evolutionary Hologenomics ved GLOBE Instituttet, har udforsket mulighederne for at bringe den uddøde Christmas Island rotte tilbage via gensekvensering i et nyt studie, der netop er blevet offentliggjort i Current Biology.

Rotte
Professor Tom Gilbert har udforsket mulighederne for at bringe den uddøde Christmas Island rotte tilbage via gensekvensering.

Siden 1990’erne har de-extinction fokuseret på at bringe store dyr med mytisk status som fx dinosaurer og mammutter tilbage, men i et studie offentliggjort 9. marts i tidsskriftet Current Biology retter et hold af palæo-genetikere deres opmærksomhed mod Rattus macleari, og deres resultater giver indsigt i de-extinction’s begrænsninger på tværs af alle arter.

Umuligt at genskabe en perfekt uddød art

Selvom sekvenseringen af ​​Christmas Island rotten var stort set vellykket, manglede nogle få vigtige gener. Disse gener er relateret til lugtesansen, og det betyder, at en genskabt Christmas Island rotte sandsynligvis ikke ville være i stand til at opfatte lugte på samme måde, som den oprindeligt ville have kunnet.

“Med den nuværende teknologi er det muligvis umuligt nogensinde at genskabe den fulde sekvens, og dermed er det umuligt at generere en perfekt kopi af Christmas Island rotten,” siger Gilbert og fortsætter: “Det er tydeligt, at vi aldrig vil være i stand til at få al den information, der skal til for at skabe en perfekt kopi af en uddød art. Det vil altid være en slags hybrid.”

Læs mere om Tom Gilberts nye studie (artikel på engelsk): 

Læs mere om Center for Evolutionary Hologenomics

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev