Forskningsbillede fra Thomas Pohls center CCQ

Center for Complex Quantum Systems (CCQ)

Centerleder:

Professor Jan Arlt

Periode:

01. september 2020 - 31. august 2026

Ansøgningsrunde:

10. ansøgningsrunde

Værtsinstitution(er):

Aarhus Universitet

Bevilling:

66,5 mio. kr

Et gennemgående træk ved naturen er, at systemer bestående af mange vekselvirkende dele, der én for én er ret simple, kan opføre sig på helt uventede måder. Den synkrone bevægelse af store sværme af fugle og dannelsen af galakser i universet viser os, hvordan nye kollektive egenskaber kan opstå, som ikke kan forstås ved at analysere hver enkelt komponent af et system for sig.

På mikroskopisk skala gælder kvantemekanikkens love, og her er sådanne kollektive fænomener om muligt endnu mere forbløffende. En strøm der løber helt uden tab i en superleder og en lasers knivskarpe stråle af fotoner er eksempler på kollektive kvantemekaniske effekter, der er ligeså overraskende, som de er essentielle for moderne teknologi.

Vores overordnede mål i CCQ er at forstå og kontrollere sådanne kollektive fænomener ved at opbygge komplekse kvantesystemer helt fra grunden – atom for atom. Projektet er muliggjort af de seneste års teknologiske fremskridt med køling af atomer til temperaturer tæt ved det absolutte nulpunkt. Herved åbnes et eksperimentelt vindue til kvantemekanikkens verden, som har revolutioneret vores evne til at observere kvantesystemer og skabt et udgangspunkt for udvikling af egentlige kvanteteknologier. CCQ vil sætte yderligere skub i denne teknologiske udvikling ved at designe, udforske og bruge hybride platforme bestående af atomer, ioner, og fotoner, som blandes sammen. Resultatet er helt nye kvantetilstande og kollektive fænomener med uudforsket teknologisk potentiale.

Se også video om CCQ her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev