18. oktober 2021

Aftale på plads for Pioneer Center for Artificial Intelligence

Aftalen for det første af de planlagte 3-4 pionercentre er nu godkendt af de fem finansierende fonde og af de fem involverede universiteter. Danmarks Grundforskningsfond, Carlsbergfondet, Novo Nordisk Fonden, Lundbeckfonden og VILLUM FONDEN finansierer sammen Pioneer Center for Artificial Intelligence ledet af professor Serge Belongie med 352 mio. kr. over 13 år. Centeret udgør et samarbejde mellem stærke miljøer på Københavns Universitet, der leder centeret, og DTU, IT Universitetet, Aalborg Universitet og Århus Universitet.

Billede af Tycho Brahe statuen og observatoriet i Botanisk Have på Øster Voldgade
Det nye pionercenter får næste år adresse i det historiske observatorium ved Botanisk Have på Øster Voldgade i København. Foto: Oliver Bruchez

Serge Belongie kommer fra en stilling som professor og prodekan ved Cornell Tech i USA og anses som en internationalt førende AI-forsker.

Etableringen af Pionercentrene er en ambitiøs national satsning inden for energi/klima og kunstig intelligens, som udfoldes i tæt samarbejde og samfinansiering mellem uddannelses- og forskningsministeren, de fem fonde og landets universiteter. Pionercentrene får absolut forskningsmæssig frihed, økonomisk kontinuitet og en lang tidshorisont. Det forventes, at pionercentrene kontinuerligt gennem bevillingsperioden har veldefinerede risikobetonede delprojekter, som i særlig grad har potentiale til at skabe gennembrud på højeste internationale niveau.

Du kan læs mere her: Fem fonde vil gå sammen om at finansiere Danmarks første store forskningscenter i kunstig intelligens – Danmarks Grundforskningsfond (dg.dk)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev