6. januar 2020

Kort Nyt Fra December

I denne måneds Kort Nyt kan du læse om en artikel om PERSIMUNE i Dagens Medicin, et debatindlæg om Risikovillighed i Altinget Forskning, store Lundbeckfonden-bevillinger til tidligere centerledere og bevillinger til infrastruktur fra Novo Nordisk Fonden til nuværende centerledere.  

 

DG’s bestyrelsesformand og direktør skriver debatindlæg om risikovillig forskning

”Danmarks Grundforskningsfond har erfaring med, at et solidt, langtidssikret forskningssystem kendetegnet ved frihed, tillid og engagement i sig selv vil afføde mere risikovillighed, når det baseres på nytænkende og fremragende forskere.” – det skrev Danmarks Grundforskningsfonds bestyrelsesformand, Jens Kehlet Nørskov, og direktør, Søren-Peter Olesen, blandt andet i et debatindlæg om risikovillig forskning hos Altinget.

Læs hele debatindlægget hos altinget her

 

Dagens medicin skriver om PERSIMUNE

Mediet Dagens Medicin har udgivet en længere artikel om de dataværktøjer, som blandt andet udvikles i grundforskningscentret PERSIMUNE, der ledes af professor Jens Lundgren på Rigshospitalet. Værktøjet er blandt andet baseret på omfattende patientdata og kunstig intelligens og har desuden krævet stor indsats fra et hav af forskere. Metoden er efterhånden klar til almindeligt brug i hospitalsvæsenet og kan bl.a. afsløre hidtil usete sammenhænge mellem sygdomme, bivirkninger og symptomer og åbner på sigt for at skabe langt mere personlige patientforløb og behandlinger.

Læs mere om forskningen ved PERSIMUNE og værktøjet via Dagens Medicin her

 

To tidligere centerledere bliver Lundbeckfonden-Professorer

De to tidligere ledere af DG-grundforskningscentre professor Poul Nissen og professor Leif Østergaard er blevet tildelt et Lundbeckfonden professorat i fondens største samlede uddeling til dato. I alt er der uddelt 232 millioner kroner til seks førende danske hjerneforskere. Poul Nissen der var leder af DG-centret PUMPkin, og som også er PI i det nuværende grundforskningscenter PROMEMO, modtager 40 millioner kroner over en seksårig bevillingsperiode, og det samme gør professor Leif Østergaard, der var leder af DG-centret CFIN.

Læs mere hos Lundbeckfonden her

Yderligere information hos Aarhus Universitet her

 

To ledere af grundforskningscentre på DTU får bevillinger til infrastruktur fra Novo Nordisk Fonden

Professor Lone Gram, leder af DG-centret CeMiSt ved DTU, og professor Jan Ardenkjær-Larsen, leder af DG-centret HYPERMAG ved DTU, har begge for nyligt modtaget såkaldte infrastruktur-bevillinger fra Novo Nordisk Fonden. Lone Gram har fået bevilget 13,7 millioner kroner til at udvikle en teknologiplatform, der bl.a. kan benyttes til at undersøge anvendelsen af mikroorganismer som erstatning for antibiotika og pesticider. Ardenkjær-Larsen har modtaget bevilling på 14 millioner kroner til at udvikle en infrastruktur kaldet HyperNMR, der blandt andet kan lede til at bedre diagnosticering og opfølgning på sygdomme.

Læs mere om bevillingerne og projekterne hos DTU her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev