CEBI Illustration

Center for Economic Behavior and Inequality (CEBI)

Centerleder:

Professor Claus Thustrup Kreiner

Periode:

2017 - 2028

Ansøgningsrunde:

9. runde

Værtsinstitution(er):

Københavns Universitet

Bevilling:

96,8 mio. kr.

Ulighed på tværs af mennesker i indkomst, formue og en række andre outcomes skyldes forskelle i omstændigheder og forskelle i adfærd. Økonomisk forskning i årsagerne til ulighed fokuserer primært på omstændigheder. CEBI fokuserer på, hvilken rolle adfærd har i dannelsen af forskellige outcomes på tværs af mennesker. En forståelse af adfærdens rolle er afgørende for at opnå en bedre forståelse af, hvad der skaber ulighed, hvordan økonomisk politik påvirker ulighed, og hvordan samspillet mellem omstændigheder og adfærd forårsager mere eller mindre ulighed.

Forskningsagendaen kræver en omfattende indsamling af data og udnytter den i international sammenhæng unikke danske data infrastruktur. Den gør det muligt for forskerne at studere mange økonomiske valg samt ulighed mellem mennesker ved brug af administrative registre, der dækker hele befolkningen over en periode på mere end tredive år, og at kombinere dette med information om personers adfærdsmæssige karakteristika identificeret ved brug af økonomiske eksperimenter og spørgeskemaer.

For eksempel er en hypotese i økonomisk teori, at tålmodige individer sparer mere op og bliver rigere over livsforløbet end mere utålmodige individer. For at teste den hypotese, anvender forskerne økonomiske eksperimenter til at identificere tålmodighed og kombinerer resultaterne med administrative formuedata for at analysere om mere tålmodige individer også er rigere.

Se video med Thomas Piketty fra CEBI-symposium her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev