13. marts 2018

Vulkansk mudderpøl på Island er en mikrobiologisk krigszone

Forskere opdager for første gang et anti CRISPR-komponent i den konstante kamp mellem levende mikroorganismer i kogende mudderpøle på Island.

Professor Xu Peng og kollegaen Ditlev Brodersen fra Center for Bakteriel Stressrespons og Persistens (BASP) ved Københavns Universitet har i samarbejde med forskere fra USA fundet ud af, at kogende vulkanske sumpe på Island udgør en mikrobiologisk krigszone af hidtil ukendt størrelse. Den nye forskning er netop publiceret i Nature Microbiology og viser blandt andet, hvordan mikroorganismerne i de vulkanske mudderpøle takler stress – en viden, som kan udnyttes i udviklingen af fremtidige lægemidler.

Sumpene er hjemsted for encellede og kerneløse mikroorganismer kaldet arkæer, der sammen med bakterier og eukaryoter udgør livets tre domæner. I sumpene bliver arkæer, af ordenen Sulfolobus, konstant angrebet af mikroskopiske DNA-vira – kaldet rudivirus – der forsøger at inficere arkæerne gennem cellemembranen. Som forsvar har arkæerne udviklet et CRISPR-Cas-forsvar, der kan registrere og huske tidligere angreb og arkæerne kan dermed genbruge forsvarsmekanismer, der nedbryder rudivirus.

Rudivirus har dog udviklet et modangreb mod CRISPR-Cas-systemet ved at blokere forsvarets molekylære bestanddele, så Sulfolobus ikke kan nå at afværge angrebet. Dette er første gang, forskere opdager en anti-CRISPR komponent i arkæer.

Forskning i denne intense mikrobiologiske kamp vil potentielt kunne bidrage til bioteknologien samt til udviklingen af lægemidler indenfor antimikrobielle medikamenter.

Læs mere hos Aarhus Universitet her.

Læs mere i den videnskabelige artikel hos Nature Microbiology her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev