20. januar 2020

Ved hjælp af kvantenetværk sikrer bigQ præcise målinger på flere objekter samtidig

Forskere fra grundforskningscenteret bigQ ved Danmark Tekniske Universitet har anvendt kvantenetværk til udførelsen af målinger på flere objekter samtidig. Resultaterne viser, at den kvantefysiske tilgang giver mere præcise resultater, end hvis målingerne foretages én ad gangen. Studiet, der for nylig er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Physics, er det første af sin slags, og er udført i samarbejde med forskere fra Villumcenteret QMATH ved Københavns Universitet.

Billedet viser kvantenetværket udviklet af forskerholdet fra DTU og KU.
Billedet viser kvantenetværket udviklet af forskerholdet fra DTU og KU. Foto: DTU

I et samarbejde mellem forskere fra Grundforskningscentret bigQ ved DTU Fysik og forskere fra Villumcenteret QMATH, ved KU, er det lykkedes at foretage præcise kvante-målinger af flere objekter samtidig. Forskerholdet har anvendt en teknik, de kalder ’distributed sensing’, hvor man benytter kvantenetværk til at udføre målingerne. Mere konkret har forskerholdet fra henholdsvis DTU og KU brugt kvantenetværk til at måle forsinkelsen i udbredelsen af lys. Forsinkelsen, også kaldet faseskift i lys, var fordelt over fire forskellige glasplader, som yderligere var placeret fire forskellige steder i et laboratorium. Eksperimentet er det første af sin slags, og resultaterne viser, at anvendelsen af kvantenetværk giver mere præcise resultater ved bestemmelsen af det gennemsnitlige måleresultat, end hvis målingerne foretages én ad gangen.

”Fire knudepunkter fordelt på et optisk bord i et laboratorie lyder måske ikke af meget, men teknologien kan let overføres til et optisk fibernetværk, og så kan knudepunkterne pludselig være meget langt fra hinanden,” siger professor Ulrik Lund Andersen, der er centerleder ved grundforskningscenteret bigQ og sidsteforfatter på studiet.

Eksperimentet er med til at illustrere det store potentiale for kvantenetværk, som forskerne regner med i fremtiden blandt andet kan anvendes til synkronisering af knudepunkter som atomure eller til måling af molekylebevægelser i kroppens celler.

 

Du kan læse den videnskabelige artikel i Nature Physics her

Læs mere om studiet fra bigQ hos DTU her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev