19. oktober 2020

UrbNet-adjunkt Emanuele E. Intagliata modtager prisen Best young Italian Researcher in Denmark i samfundsvidenskab og humaniora

Pressemeddelelse: Den Italienske ambassade i København har tildelt Emanuele E. Intagliata prisen for Best young Italian Researcher in Denmark (BIRD) 2020 inden for samfundsvidenskab og humaniora. Emanuele E. Intagliata, der deltog i den officielle prisceremoni den 8. oktober, modtog prisen for sit arbejde i urbane netværker og byer ved den østlige del af Sortehavet.

Emanuele E. Intagliata til prisceremonien den 8. oktober 2020.
Emanuele E. Intagliata til prisceremonien den 8. oktober 2020. Foto: Marta C. Ravizza.

Involverer byer i permeabilitets grænselande

Emanuele E. Intagliatas innovative forskning i arkæologi er anerkendt med prisen BIRD. Siden 2018 har hans forskning været udført inden for rammerne af Centre of Excellence for Urban Network Evolutions (UrbNet) med støtte fra Danmarks Grundforskningsfond. Centeret har undersøgt evolutionen af urbanisme og bynetværker i arkæologi, og Emanuele E. Intagliata bruger denne forskningsplan i hans projekt, der omhandler handelsmønstre og udvekslinger i den østlige del af Sortehavets kyst i middelalderen.

Emanuele E. Intagliatas nuværende forskning hos UrbNet omhandler studiet af byerne i det antikke Lazica (Georgien i dag). I den Byzantinske periode var dette område for det meste en grænsezone. Når han bruger denne region som et casestudie, undersøger han i hvilket omfang bynetværk var en katalysator for byens modstandsdygtighed og ekspansion mellem det fjerde og tiende århundrede e.Kr. Den teoretiske del af forskningen går ud over den traditionelle tilgang til studiet af urbanisme og udforsker byer som knuder af tæt forviklede bynetværk fremfor statiske helheder. Emanuele E. Intagliata bidrager dermed til teoretiske og metodiske udviklinger i arkæologifeltet – en af de overordnede mål for UrbNet.

Emanuele E. Intagliatas forskning fokuserer på teoretiske betragtninger af urbane netværk baseret på empirisk materiale fra hans feltarbejde. Dette arbejde beror på stærke bånd med de lokale georgiske myndigheder, museer og universiteter. Siden maj 2019 har Emanuele E. Intagliata dokumenteret, fotograferet, opbevaret og studeret over 1.400 middelalder artefakter fra Poti Museum of Colchian Culture – størstedelen er endnu ikke blevet publiceret. Dette arbejde er blevet afviklet i tæt sammenarbejde med kollegaerne på Tbilisi State University.

The BIRD Awards

Prisen er givet til italienske forskere, der opererer i offentlige og private sektorer i Danmark. Initiativet er koordineret af den italienske ambassade og Det Italienske Kulturinstitut i København, og alle kandidater er evalueret af den italienske ambassades priskomité. Komitéen inkluderer akademikere fra både Italien og Danmark, tidligere vindere samt folk fra ambassaden. Udover prisen i samfundsvidenskab og humaniora, tildeles der også priser i kategorierne naturvidenskaber, samt fysik- og ingeniørvidenksab.

For at fejre alle tre vindere var der en officiel prisceremoni på Det Italienske Kulturinstitut i København den 8. oktober 2020.

Du kan læse den engelske pressemeddelelse fra UrbNet her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev