31. januar 2018

Topforsker og tidligere centerleder vender hjem til Danmark og DTU

Jens Kehlet Nørskov er tidligere Center of Excellence-leder på DTU og international anerkendt for sin forskning i katalyse og bæredygtig energi. Efter en årrække i USA vender han nu tilbage til rødderne og bliver leder af et stort energiinitiativ på DTU.

Jens Kehlet Nørskov.
Jens Kehlet Nørskov (foto: Bax Lindhardt/DTU)

Førende energiforsker og tidligere DG-centerleder Jens Kehlet Nørskov vender til sommer hjem til DTU og Danmark efter en årrække som professor på det prestigefyldte Stanford University i USA. Villum Fonden har bevilget 28 millioner kroner til et nyoprettet professorat på DTU til Nørskov, som skal lede et stort initiativ inden for energiforskning.

Nørskov er kendt for sin forskning i katalyse, som benyttes til at kontrollere kemiske processer. I sit arbejde har han især beskæftiget sig med udviklingen af bæredygtige metoder og teknologier inden for energi- og brændstofproduktion, hvilket også bliver hans fokus på DTU.

”Problemet er, at vi i dag ikke har katalysatorer, der er effektive nok til at omsætte solenergi til brændstoffer. Vi har brug for helt nye typer af materialer, der kan katalysere disse processer. I min forskning bruger vi kvantefysiske beregningsmetoder på supercomputere til at simulere processerne, og metoderne er i dag så avancerede, at de kan bruges til at designe nye katalytiske materialer,” siger Jens Kehlet Nørskov til Villum Fonden.

Tid som DG-centerleder skabte fundament for karrieren

Nørskov var tidligere fra 1987 til 2010 tilknyttet DTU, hvor han fra 1993 til 2003 stod i spidsen for Center for Atomic-scale Materials Physics (CAMP), som i 1993 blev oprettet med bevilling fra Danmarks Grundforskningsfond.

”Selvom det efterhånden er mange år siden, er der ingen tvivl om, at tiden som centerleder på CAMP skabte en meget vigtig basis for min karriere fremadrettet. Det forskningscenter, vi kunne opbygge med bevillingen, har haft enorm betydning for alt, hvad jeg siden har foretaget mig,” fortæller Jens Nørskov.

I 2010 blev han hentet til Stanford University for at opbygge og lede et center med fokus på at udvikle effektive katalysatorer. Gennem karrieren som centerleder og professor har han opbygget et ry som international topforsker i verdensklasse, og Villum Fonden er derfor glade for at hente Nørskov hjem til DTU.

”Denne type bevilling giver vi sjældent, og kun når muligheden opstår for at få en helt ekstraordinær forsker til et dansk universitet. Jens Kehlet Nørskov er i fuld gang med en enestående videnskabelig karriere, og vi er overbeviste om, at Jens kan fortsætte sin excellente forskning og udvikle et blivende forskningsmiljø på DTU, der vi levere resultater i særklasse i lang tid fremover,” udtaler Villum Fondens bestyrelsesformand Jens Kann-Rasmussen.

Nørskov skal lede nyt katalysecenter

I forbindelse med oprettelsen af professoratet vil et nyt center for katalyseteori blive oprettet på DTU med Jens Kehlet Nørskov i spidsen. Centeret vil arbejde tæt sammen med Nørskovs tidligere arbejdsplads på Stanford University og bliver forankret i institutterne DTU Kemi, DTU Energi og DTU Fysik.

Det kommende katalysecenter vil derfor dele institut med et nyåbnet Center of Excellence på DTU Fysik. 12. januar slog Center for Macroscopic Quantum States (BigQ) dørene op, og her vil centerleder Ulrik Lund Andersen fokusere på grænselandet mellem klassisk fysik og kvantefysik.

Læs også mere om Jens Kehlet Nørskov tilbagevenden til Danmark hos Videnskab.dk.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev