To forskningsnyheder fra ATLAS: Ny Covid-19 hjemmetest under udvikling og et studie i Nature Genetics om vigtig kropslig funktion i 3D
En ny Covid-19 hjemmetest vil på blot ti minutter fortælle, hvorvidt man er smittet eller ej. Lyntesten er målrettet det såkaldte spikeprotein, som er det protein, der binder selve virussen til vores celler. Den nye test er i gang med at blive udviklet af lektor Jonas Heilskov Graversen fra grundforskningscenteret ATLAS i samarbejde med biotech firmaet Bioporto.
En ny hjemmetest mod Covid-19 er ved at blive udviklet af lektor Jonas Heilskov Graversen fra grundforskningscenteret ATLAS i samarbejde med biotech firmaet Bioporto. Når hjemmetesten er udviklet, vil den kunne give én resultaterne på blot ti minutter. Testen er målrettet spikeproteinet, der er det protein på virussen, som binder virussen til vores celler.
Testen er ved at blive skabt med henblik på at kunne teste sig selv hjemmefra på en hurtig og effektiv måde. De indledende analytiske studier viser lovende resultater, hvilket betyder forskerne er optimistiske omkring udviklingen af hjemmetesten.
Et stort potentiale
Lektor Graversen har en bred ekspertise i antistoffer, hvilket er gavnligt i dette studie, hvor der skal udvikles antistoffer, der selektivt genkender antigener på virussens overflade. Målet er at udvikle en test, der baseret på en spytprøve kan fortælle patienten, om de har Covid-19.
Da testen vil kunne give én resultaterne i løbet af blot ti minutter, er der potentiale til at kunne åbne samfundet mere op, da man hurtigt kan få at vide, hvorvidt man er en smitterisiko eller ej. Det er tiltænkt, at testen vil kunne blive brugt på to måder. For det første vil man kunne teste folk i store offentlige rum, som for eksempel lufthavne, men derudover arbejdes der samtidig på at udvikle den som en prisvenlig hjemmetest. Forskerne vil gerne have den ned i samme prisgruppe som andre hjemmetests. På denne måde har den almene dansker mulighed for at teste sig selv hyppigt.
“Allerede i den her uge er vi gået i gang med at teste den i USA, og hvis alt går vel, kan vi få sendt materialet ind til sundhedsstyrelser verden over og forhåbentligt sende dem på gaden i første kvartal af 2021,” fortæller Peter Mørch Eriksen, der er administrerende direktør i Bioporto.
Læs mere om studiet fra ATLAS i en pressemeddelelse fra SDU her
Nyt studie gør os klogere på vigtig kropslig funktion i 3D
Kroppens såkaldte enhancers er med til at styre, hvor meget de forskellige gener bliver udtrykt. I et nyt studie har et forskerhold fra DG’s Center for Functional Genomics and Tissue Plasticity (ATLAS) ved Syddansk Universitet set nærmere på, hvordan kroppens enhancers interagerer med hinanden i 3D. Her de nåede frem til, at 3D enhancers kollektiver styrer udtrykket af gener. Studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Nature Gentics.
I kroppen finder man regioner i DNA’et, som kaldes enhancers. Disse er med til at styre, hvor meget de forskellige gener bliver udtrykt. Når man ser nærmere på, hvordan de interagerer med hinanden i 3D, kan man få en bedre forståelse for, hvilken retning cellerne bevæger sig i, når de udvikles, samt hvordan såkaldte 3D enhancers kollektiver styrer udtrykket af gener.
Det nye studie er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Nature Gentics, hvor et hold af forskere fra grundforskningscenteret ATLAS ved Syddansk Universitet har forsket i enhancers. Studiet er ledet af adjunkt Jesper Grud Skat Madsen.
”Vi har studeret regioner i cellers arvemasse, DNA’et, der hedder enhancers, som er med til at styre, hvor meget gener bliver udtrykt. Vi har undersøgt, hvordan de interagerer med hinanden i 3D, og hvordan det er med til at styre, hvilke gener der bliver udtrykt og ultimativt i hvilken retning en celle går, når den udvikler sig,” fortæller Madsen.
3D enhancers kollektiver styrer udtrykket af gener
I studiet blev der forsket i enhancer interaktioner på forskellige tidspunkter under differentieringen. Forskerne nåede frem til, at enhancers integrerer signaler under enhancer-til-enhancer interaktioner. Det betyder, at enhancers danner 3D enhancers kollektiver, hvor forskellige enhancers interagerer med hinanden samt promotere, der også er en del af DNA-sekvensen, som styrer dannelsen af gener. Det er dernæst de mest sammenkoblede 3D enhancer kollektiver, der styrer udviklingen og udtrykket af gener.
Disse nye resultater fra studiet har en stor betydning for forståelsen af transskriptionsregulatoren, samt kontrollen af cellers skæbne, når det kommer til både helbred og sygdomme.
”Den vigtigste konklusion er, at udtrykket af gener, der er vigtige for udvikling af celler, styres af 3D kollektiver af enhancers. I en stamcelle findes der kollektiver, der er associeret med flere forskellige typer af mere modne celler. Man kan sige, at i stamcellen holder kollektiverne udviklingsmulighederne åbne. Når stamceller så bliver stimuleret til at udvikle sig til en bestemt type celle, så bliver de kollektiver, der er associeret med den celletype yderligere aktiveret, mens resten bliver slukket,” forklarer Madsen.
Læs den videnskabelige artikel i Nature Genetics her
Læs mere om studiet fra ATLAS i en pressemeddelelse fra SDU her