9. september 2021

To forskere med tilknytning til DG modtager Carlsbergsfondets Forskningspriser 2021

Professor Dorthe Berntsen fra Center for Selvbiografisk Hukommelsesforskning (CON AMORE) ved Aarhus Universitet og professor Eske Willerslev fra Center for GeoGenetik (CGG) ved Københavns Universitet, der begge modtog en Centers of Excellence-bevilling fra Danmarks Grundforskningsfond fra 2009 til 2019 modtog søndag d. 5. september 2021 Carlsbergsfondets Forskningspriser.

Fra venstre: bestyrelsesformand i Carlsbergfondet Flemming Besenbacher, uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen, professor Dorthe Berntsen, HKH Kronprinsessen, professor Eske Willerslev og præsident i Videnskabernes Selskab Marie Louise Nosch.
Fra venstre: bestyrelsesformand i Carlsbergfondet Flemming Besenbacher, uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen, professor Dorthe Berntsen, HKH Kronprinsessen, professor Eske Willerslev og præsident i Videnskabernes Selskab Marie Louise Nosch. Foto: Martin Juul.

Søndag d. 5. september 2021 blev grundforskningen hædret på Ny Carlsberg Glyptotek i København, da professor Dorthe Berntsen fra Center for Selvbiografisk Hukommelsesforskning (CON AMORE) ved Aarhus Universitet og professor Eske Willerslev fra Center for GeoGenetik (CGG) ved Københavns Universitetmodtog dette års Forskningspris fra Carlsbergsfondet. Både professor Berntsen og professor Willerslev modtog en bevilling på 10 år fra Danmarks Grundforskningsfond til oprettelsen af hhv. CON AMORE og CGG i 2009.

”Det er en stor anerkendelse. Ikke bare af mig, men også af de mange, jeg har samarbejdet med – og af kvaliteten af dette samarbejde. Jeg er samtidig utrolig glad for, at jeg med denne pris kan være med til at sætte psykologi – som grundvidenskabelig disciplin – bedre på Danmarkskortet,” fortæller professor Berntsen.

Fremragende resultater inden for deres felt

Mens professor Berntsen modtog prisen for sin forskning i blandt andet PTSD, identitet og selvbiografisk hukommelse, blev professor Willerslev hædret for at skabe sit eget forskningsfelt inden for forhistorisk genetik og evolutionsbiologi. Med prisen medfølger et beløb på 1 million kroner, hvor 250.000 kr. er en personlig hædersgave, mens de sidste 750.000 kr. skal gå til et forskningsprojekt.

”Begge har gennem en årrække leveret fremragende resultater inden for deres felt. Og de har hver især bidraget med afgørende ny viden, som gør en forskel og bringer vores forståelse af dyrs og menneskers historie samt menneskets evne til at erindre til nye højder,” fortæller Flemming Besenbacher, der er Carlsbergsfondets bestyrelsesformand.

Carlsbergfondets Forskningspris blev dannet i 2011 i anledning af fondets grundlægger J.C. Jacobsens 200-års fødselsdag og har til formål at støtte to aktive forskere, der har bidraget med en afgørende indsats til grundforskningen.

Læs mere om Carlsbergsfondets Forskningspriser 2021 hos Science Report her

Mere information hos Carlsbergsfondet her

Se Carlsbergsfondets video om professor Dorthe Berntsen her

Se Carlsbergsfondets video om professor Eske Willerslev her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev