Tidligere DG-centerleder Jens Kehlet Nørskov modtager den prestigefyldte Niels Bohr Guldmedalje
Topforsker og tidligere DG-centerleder, Jens Kehlet Nørskov, tildeles Niels Bohr Guldmedaljen 2018 for sin forskning i katalyse. Medaljen er kun uddelt 11 gange siden 1955, senest i 2013.
Dansk forsknings mest prestigefyldte hæderspris Niels Bohr Guldmedaljen 2018 blev på Niels Bohrs fødselsdag, søndag d. 7. oktober, tildelt professor Jens Kehlet Nørskov, som er tidligere centerleder på grundforskningscenteret Center for Atomic Scale Materials Physics (CAMP) fra 1993-2003 og nuværende leder af Center for Katalyseteori ved DTU Fysik. Jens Kehlet Nørskov er den kun tredje modtager af prisen, der ikke også har modtaget Nobelprisen i fysik, og den første danske modtager siden Niels Bohr selv fik den første pris i 1955 og derfor er det et eksklusivt selskab, Nørskov nu er en del af.
Hædersbevisningen, blev overrakt af H.M. Dronning Magrethe ved en ceremoni i Carlsberg Akademi, der fungerede som æresbolig for Niels Bohr fra 1931 til hans død i 1962. Professor Jens Kehlet Nørskov tildeles guldmedaljen med den begrundelse, at hans bidrag til udviklingen af nye katalysatorer til omdannelsen af solenergi til grønne brændstoffer og kemikalier, er af fremragende karakter og med stor betydning for samfundet. Nørskovs forskningsarbejde har en vigtig indflydelse på indsatsen for at undgå det omfattende brug af fossile brændstoffer, som er yderst skadeligt for vores miljø og klima.
”Jeg er meget overvældet og ydmyg over at modtage medaljen. Det er en stor ære og særlig betydningsfuldt for mig, da Niels Bohr i sin tid skabte grundlaget for de kvantemekaniske analyser, jeg hver dag anvender i min forskning,” siger Jens Nørskov.
Niels Bohr Guldmedaljen uddeles af Ingeniørforeningen i Danmark (IDA) i samarbejde med Københavns Universitet, Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab og Carlsbergfondet.
I 1955 blev Niels Bohr Guldmedaljen indstiftet af IDA med det formål at hædre en forsker, der har bidraget til den fredelige anvendelse af Atomenergi. Niels Bohr selv modtog medaljen i 1955, og siden er den kun blevet uddelt 11 gange, senest i 2013 i anledning af hundredåret for Bohrs Atommodel. Med medaljen følger 100.000 euro.