5. september 2018

Tidligere centerleder Poul Nissen modtager Carlsbergfondets forskningspris 2018

Carlsbergfondet Forskningspriser 2018 er netop blevet tildelt, og en af årets modtagere er tidligere centerleder for PUMPkin og nuværende partner i grundforskningscentret PROMEMO, professor Poul Nissen. Han modtager prisen for sit banebrydende arbejde inden for strukturel biologi.

Fra venstre generalsekretær i Videnskabernes Selskab Lars Arge, uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers, prismodtager Tim Bollerslev, HKH Kronprinsessen, prismodtager Poul Nissen, bestyrelsesformand i Carlsbergfondet Flemming Besenbacher og præsident i Videnskabernes Selskab Mogens Høgh Jensen.
Fra venstre generalsekretær i Videnskabernes Selskab Lars Arge, uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers, prismodtager Tim Bollerslev, HKH Kronprinsessen, prismodtager Poul Nissen, bestyrelsesformand i Carlsbergfondet Flemming Besenbacher og præsident i Videnskabernes Selskab Mogens Høgh Jensen (foto: Martin Juul)

Søndag den 2. september modtog professor Poul Nissen Carlsbergfondets forskningspris 2018 for sin banebrydende forskning inden for strukturel biologi. Begrundelsen for tildelingen af prisen til professor Nissen lyder blandt andet, at han ’uden sammenligning er er den højest profilerede strukturbiolog i Skandinavien’. Poul Nissen var fra 2007-2017 leder af grundforskningscentret Center for Membrane Pumps in Cells and Disease (PUMPkin) ved Aarhus Universitet og er i dag partner i Center for Proteins in Memory (PROMEMO), der ledes af professor Anders Nykjær, og partner i Lundbeckfonden centret BRAINSTRUC.

Poul Nissens forskning centrerer sig især om cellernes univers på molekylært niveau med fokus på biomolekylers struktur, funktion og mekanismer.  Primære forskningsområder tæller membranproteiner som fx ionpumper, der opretholder store koncentrationsforskelle af bl.a. natrium, kalium og calcium i og udenfor cellen, heriblandt natrium-kaliumpumpen, der blev opdaget af nobelprismodtager Jens Chr. Skou. Nissen har ligeledes forsket i andre proteiner, der har stor betydning inden for neurobiologi.

”Det er en kolossal anerkendelse, som gør mig dybt taknemmelig og stolt på vegne af mine mange fantastiske kolleger. Jeg har arbejdet sammen med utroligt mange dygtige unge mennesker, som siden har drevet det vidt. Denne pris betragter jeg som en meget stor anerkendelse af de mange menneskers enorme indsats og i tillid til mine ideer om, hvad videnskab og vores opmærksomhed skal stile mod,” sagde Poul Nissen til Carlsbergfondet i forbindelse med modtagelsen af prisen.

Årets anden prismodtager en del af DG-centret CREATES

Årets anden prismodtager er professor Tim Bollerslev, Duke University, der tildeles prisen for sin forskning i finansiering og tidsserieøkonometri. Bollerslev var fra tilknyttet DG-centret CREATES ved Aarhus Universitet (2007-2017) i hele bevillingsperioden.

Læs mere om prisen til Bollerslev her

Om prisen:

Carlsbergfondets Forskningspris blev indstiftet i 2011 i anledning af fondets grundlægger J.C. Jacobsens 200-års fødselsdag. Prisen uddeles efter indstilling fra Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. Hver pris er på 1 million kroner. Heraf er 250.000 kr. en personlig hædersgave og 750.000 kr. støtte til et forskningsprojekt. (Kilde: Carlsbergfondet)

Et portræt af Poul Nissen og begrundelsen for tildelingen kan findes her

Yderligere om årets prisoverrækkelse kan findes hos Carlsbergfondet her


Video-portræt af prismodtager Poul Nissen kan ses i afspilleren herunder:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev