31. maj 2018

Projekt på HYPERMAG skal sikre udbredelse af ny, hurtig skanningsmetode på hospitaler

Magasinet Medicoteknik skriver om grundforskningscentret HYPERMAG’s nye projekt, som skal bane vejen for at såkaldt hyperpolariseret MR-skanning kan blive hverdag på sygehusene og sikre langt hurtigere skannings-resultater af blandt andet kræftpatienter.

UV-lys anvendes til at aktivere magnetismen. Her belyses frosne kugler af kontraststoffet i flydende nitrogen.
UV-lys anvendes til at aktivere magnetismen. Her belyses frosne kugler af kontraststoffet i flydende nitrogen. (Foto: Andrea Capozzi og Christine P. Gunnarsson)

På Danmarks Grundforskningsfonds Center for Hyperpolarization in Magnetic Resonance (HYPERMAG) har centerleder Jan Henrik Ardenkjær-Larsen og kollegaer påbegyndt et nyt projekt kaldet Spin Bank.

Den nyeste udgave af det sundhedsvidenskabelige magasin Medicoteknik bringer en artikel om projektet, der er støttet af Danmarks Frie Forskningsfond og skal bane vejen for lettere adgang til langt mere præcise skanningsresultater ved MR-skanning på de danske hospitaler. (Find link nederst på siden)

Formålet med Spin Bank er at gøre såkaldt hyperpolarisering i forbindelse med MR-skanninger billigere og lettere tilgængelig for hospitalspersonale. Metoden kan skabe skanningsresultater op til 20.000 gange mere præcise end traditionel skanning og vil blandt andet give læger mulighed for hurtigt at se, hvordan kræftceller reagerer på behandling med kemoterapi. I dag må man typisk vente flere måneder, før man kan se om behandlingen har haft effekt.

Metoden har dog i dag den ulempe, at et polariseringsapparat skal stå tæt ved MR-skanneren under skanningen. Apparatet ændrer – hyperpolariserer – ved hjælp af et kraftigt magnetfelt magnetismen i det sukkerstof, der skal anvendes som kontraststof under skanningen. Da magnetismen har kort holdbarhed, er det hyperpolariserede signal derfor meget kortvarigt, så sukkerstoffet skal indsprøjtes i patienten med det samme. I dag er der færre end 10 maskiner til at hyperpolarisere sukkerstoffer i verden.

For at undgå, at polariseringsapparater skal stå tæt ved hver enkelt MR-skanner vil forskerne fra HYPERMAG i Spin Bank udnytte ny viden på området til at udvikle en metode, hvor magnetismen kan så at sige slukkes og tændes i sukkerstoffet. På den måde kan kontraststoffet klargøres til brug ved hjælp af et centraliseret polariseringsapparat og efterfølgende opbevares og transporteres.

”Økonomisk vil det være af stor betydning for sundhedsvæsenet kun at have et enkelt centralt placeret apparat, der kan levere hyperpolariseret sukkerstof til MR-skannere på flere sygehuse. Ligesom det gør skanningen mere fleksibel og enkelt at anvende for hospitalspersonalet, når man kan styre, hvornår kontraststoffet skal være aktivt,” fortæller centerleder Jan Henrik Ardenkjær-Larsen, der desuden er en af opfinderne bag hyperpolarisering, til Medicoteknik.

Danmark er allerede førende inden for området, og to af de eksisterende polariseringsapparater står på Rigshospitalet og Skejby Sygehus. Begge arbejder tæt sammen med HYPERMAG, og sidstnævnte sygehus fik i 2017 som første hospital lov til at anvende hyperpolariseret MR på kræftpatienter.

Læs mere om projektet og HYPERMAG i artiklen hos Medicoteknik her

Yderligere info kan findes på HYPERMAG’s hjemmeside her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev