12. november 2021

Professor Rubina Raja modtager Dronning Margrethes Romerske Pris 2021

Professor og centerleder Rubina Raja fra grundforskningscenteret Center for Urbane Netværksudviklinger (UrbNet) ved Aarhus Universitet er modtageren af Dronning Margrethes Romerske Pris 2021. Prisen uddeles hvert år med henblik på at videreudvikle de kulturelle bånd mellem Danmark og Italien. Professor Raja modtog prisen for sit forskningsarbejde i forbindelse med udgravningerne på Cæsars Forum i Rom.

Professor Rubina Raja under årsfesten på Det Danske Institut.
Professor Rubina Raja under årsfesten på Det Danske Institut. Foto: Carlsbergsfondet.

Fredag d. 29. oktober 2021 blev årsfesten på Det Danske Institut i Rom afholdt, hvor professor Rubina Raja fra grundforskningscenteret UrbNet modtog Dronning Margrethes Romerske Pris 2021. Prisen uddeles hvert år for at styrke det kulturelle bånd mellem Danmark og Italien til en forsker, der har relation til Det Danske Institut i Rom. Professor Raja modtog prisen for projektet ’Caesar’s Forum Project’, hvor hun deltog i udgravningerne på Cæsars Forum i Rom.

”Det er en stor ære at modtage denne pris. Caesar’s Forum Project består af et fantastisk internationalt hold, og forskningen bedrevet indenfor rammerne af projektet fremhæver vigtigheden af high-definition arkæologi i urbane kontekster. Muligheden for at kunne bidrage med ny viden om et af de mest berømte steder i den klassiske arkæologi er helt fantastisk,” fortæller professor Raja.

Ny afgørende viden om fortidens Rom

Dronning Margrethes Romerske Pris blev dannet af Carlsbergsfondet i 2015 og gives hvert år til en forsker, som har ydet en særlig forskningsmæssig indsats særligt indenfor kultur. Professor Raja har med ’Caesar’s Forum Project’ bidraget med en lang række nye arkæologiske fund og dermed også en masse ny afgørende viden om fortidens Rom.

”Noget af det største og vildeste, jeg har oplevet i min karriere, er siden 2018 at have fået mulighed for at være med til at udgrave Cæsars Forum i Rom. Den mulighed er ikke kommet af sig selv, men er opstået ud af det fantastiske samarbejde, vi i Danmark gennem årene har haft med italienske arkæologer. For det er jo ikke givet, at samarbejder fungerer,” afslutter professor Raja.

Udover Caesar’s Forum Project står professor Raja også bag Palmyra Portræt Projektet og ‘Circular economy and urban sustainability in Antiquity: Comparative perspectives from the ancient world with a point of departure in Roman Palmyra’.

Læs mere om ‘Caesar’s Forum Project’ hos Aarhus Universitet her

Du kan læse et portræt af professor Raja hos Carlsbergfondet her

Du kan læse mere om Dronning Margrethes Romerske Pris 2021 hos Carlsbergfondet her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev