Postdoc fra MIB i nyt studie: Vil udvide forskning i musikevolution med neurologisk tilgang
Postdoc Massimo Lumaca fra Center for Music in the Brain (MIB) har i samarbejde med Andrea Ravignani og Giosuè Baggio fra Vrije Universiteit Bruxelles og Max Planck Instituttet for psykolingvistik, fremlagt et tværfagligt studie, der forener kulturel transmission og neurofysiologi. Studiet er publiceret i tidsskriftet Frontiers in Neuroscience.
Hvordan opstod musikken? Og hvorfor er musikken, som den er i dag? Det ønsker en forskningsgruppe fra Center for Music in the Brain (MIB) at finde ud af. Massimo Lumaca, der er postdoc ved MIB, har sammen med to andre postdocs for nyligt publiceret et studie i tidsskriftet Frontiers in Neuroscience, hvor de fremlægger, hvordan studiet af musikevolutionen hidtil har manglet en essentiel videnskabelig dimension: neurofysiologien – studiet af nervesystemets funktion.
Med sprogvidenskaben som inspirationskilde præsenterer forskningsgruppen en nylig hypotese om, at musik også skal forstås som et kulturelt system i konstant udvikling, der tilpasser sig den menneskelige hjerne. Teorien går på, at musik – ligesom sprog, er begrænset af individets perceptuelle systemer og hukommelsessystemer. Overførslen af musik fra én generation til en anden genererer derfor en ”sigtende” proces, hvorved musik er progressivt filtreret og angiveligt ændres for at kunne reflektere egenskaberne og begrænsningerne ved lytternes/brugernes hjerner.
Med udgangspunkt i dette har de unge forskere forsøgt at tilgå denne hypotese med en mere neural analytisk tilgang. Ud fra en række nylige neurofysiologiske forskningseksempler på både mennesker og ikke-humane forsøgsobjekter fremlægger forskerne, at generelle auditive mekanismer kan forklare de forskellige aspekter af musik og mangfoldigheden i musikalitet på tværs af kulturer over hele verden. Ifølge Lumaca og de andre forskere, bør teorien give anledning til en anderledes nytænkende tilgang, hvor forskningen er fundamentalt mere tværfaglig i sit udgangspunkt og foregår i skæringspunktet mellem både kulturel forskning, neurovidenskab og genetik.
Læs mere og find den videnskabelige artikel hos Frontiers her.