Studie i PNAS: Grønlands indlandsis mister seks gange mere masse end i 1980’erne
Postdoc Anders Anker Bjørk fra DG’s Center for GeoGenetik er en del af et internationalt forskningsprojekt, der har målt mængden af smeltende is på Grønland siden 1972. Det omfattende studie kan nu konkludere, at Grønlands indlandsis mister seks gange mere masse nu end i 1980’erne. Forskningsprojektet er for nylig blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift PNAS.
Anders A. Bjørk, der er postdoc ved grundforskningscentret Center for GeoGenetik, Københavns Universitet, er en del af et stort forskningsprojekt, udgivet i PNAS, hvor forskerne har beregnet smelteraten på indlandsisen på Grønland fra 1972 og frem til i dag. I projektet konkluderer forskerne, at afsmeltningen fra den grønlandske indlandsis er næsten seksdoblet fra 1980’erne til 2018.
Udover postdoc Anders Bjørk fra DG’s Center for GeoGenetik står forskere fra University of California, Utrecht University samt Université Grenoble Alpes bag forskningsprojektet. Ved hjælp af avancerede satellitmålinger og klimamodeller har forskerne genskabt ispladerne fra 1970’erne og 1980’erne, som de så ud dengang – data, der hidtil har været mangelfuld. Forskernes resultater viser nu, at den grønlandske indlandsis fra 1972 i gennemsnit forøgedes med hele 47 milliarder ton is om året frem til 1980. I 1980’erne begyndte smelteraten for alvor at stige, hvilket betød, at indlandsis fra 1980-1990 nu i stedet mistede 51 milliarder ton is om året. Siden da er smelteraten seksdoblet, og indlandsisens afsmeltning har fra 2010-2018 i gennemsnit været 290 milliarder ton is om året.
Ved hjælp af målingerne på smelteraten gennem årene, estimerer Bjørk og resten af det internationale forskerhold, at smeltevandet fra Indlandsisen på Grønland alene har bidraget til, at verdenshavene er steget med 13,7 millimeter siden 1972.