21. september 2018

Officiel åbning af Hy-Q – Center for Hybrid Quantum Networks

Mandag den 17. september var dagen for den officielle åbning af grundforskningscentret Hy-Q, der ledes af professor Peter Lodahl fra Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet. Centret vil særligt beskæftige sig med at skalere små kvantesystemer op med den langsigtede ambition at bidrage til udviklingen af et kvante-internet.

Festauditoriet på det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet dannede mandag den 17. september 2018 rammerne om den officielle indvielse af grundforskningscentret Center for Hybrid Quantum Networks (Hy-Q).

Centret er forankret på Niels Bohr Institutet i et samarbejde mellem tre forskningsgrupper med professor Peter Lodahl i spidsen som centerleder for Hy-Q. Visionen er at forene ekspertise inden for kvantefysiske forskningsområder på et højt internationalt niveau. En af de primære udfordringer inden for kvantefysikken i dag er at skalere små kvantesystemer op til store og komplicerede systemer, som for eksempel kan benyttes til at sende kvanteinformation over store afstande. Det er især denne udfordring, som Hy-Q vil tage op med den langsigtede ambition at bidrage til udviklingen af et hurtigt og sikkert såkaldt kvante-internet.

Hør centerleder Peter Lodahl fortælle mere om Hy-Q og kvante-internettet:

Centeråbningen bød på en række indlæg fra talere, herunder fra fondens bestyrelsesformand professor Liselotte Højgaard, der varmt lykønskede Peter Lodahl og hele hans team med bevillingen og sagde, at fonden ser frem til at følge centrets spændende forskning i de kommende år.

”Hy-Q is doing research in an area of importance for mankind – the overall drive is “blue-sky research” aiming at new realms of quantum physics. Hy-Q may also contribute to the ultimate long-term visions of quantum technology: a “quantum internet” remotely connecting separate quantum systems in a fully quantum manner. The research proposal is firmly rooted in recent scientific breakthroughs that make this highly daring research endeavor viable,” sagde Højgaard blandt andet I sin tale.

Centerleder Peter Lodahl ved talerstolen til åbningen af Hy-Q.
Centerleder Peter Lodahl ved talerstolen til åbningen af Hy-Q. Foto: Ola J. Joensen, Niels Bohr Institutet

Centerleder Peter Lodahl udtrykte i sin tale stor glæde ved at få muligheden for at kunne arbejde sammen med centrets dygtige og ambitiøse forskere. Desuden pointerede han, at bevillingen fra DG giver mulighed for at tiltrække og rekruttere de bedste unge og talentfulde forskere, der er grundpillen i centrets fremtidig succes. Han opfordrede alle til i samarbejde at:

”Let’s keep going and push each other beyond current boundaries.”

Dagens øvrige veloplagte talere var rektor for Københavns Universitet Henrik C. Wegener, dekan ved det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet John Renner Hansen, institutleder ved Niels Bohr Institutet Jan Thomsen, professor ved Delft University Stephanie Wehner og professor Anders Søndberg Sørensen fra Hy-Q.

Åbningen af Hy-Q blev efterfulgt af DG Centerkonference

I forbindelse med den officielle åbning af Hy-Q har DG afholdt en todages centerkonference i Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, tirsdag den 18. september og onsdag den 19. september.

En række prominente talere fra hele verden deltog i konferencen, der dermed bidrog til at sætte Hy-Q på verdenskortet, og arrangementet dannede rammerne om inspirerende og reflekterende taler og diskussioner.

Medarbejderstaben i det nye center Hy-Q ved åbningsceremonien i Videnskabernes Selskab.
Medarbejderstaben i det nye center Hy-Q ved åbningsceremonien i Videnskabernes Selskab. Foto: Ola J. Joensen, Niels Bohr Institutet

Læs mere om åbningen af Hy-Q og konferencen hos Niels Bohr Institutet her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev