26. juni 2018

Officiel åbning af DAWN – The Cosmic Dawn Center

I sidste uge åbnede det nye Center of Excellence The Cosmic Dawn Center (DAWN). De næste seks år skal centerleder Sune Toft i samarbejde med et hold af internationale kollegaer undersøge det kosmiske daggry, som afslørede universets første galakser, stjerner og sorte huller.

Centerleder Sune Toft klipper snoren til den officielle åbningsceremoni af DAWN DAWN.
Centerleder Sune Toft klipper snoren til den officielle åbningsceremoni af DAWN DAWN. (Foto: DG)

Fredag d. 22. juni var dagen for den officielle åbningsceremoni af Danmarks Grundforskningsfonds nye Center of Excellence: The Cosmic Dawn Center (DAWN).

Centeret har modtaget en bevilling på 66 millioner kroner over de kommende seks år med mulighed for forlængelse op til i alt ti år.

Professor og astrofysiker Sune Toft står i spidsen for DAWN, der skal studere det kosmiske daggry – tiden, hvor det unge univers transformeredes fra tåget mørke til et gennemsigtigt univers, hvor de første galakser, stjerner og sorte huller kom til syne.

Gennem observationer med højteknologiske superteleskoper så som James Webb Space Telescope (JWST), skal centeret undersøge, hvornår og hvordan de tidlige galakser, stjerner og sorte huller blev dannet. Rumteleskopet JWST forventes at blive sendt op i 2021 og kan med ultraskarp opløsning opfange seks gange så meget lys som Hubble-teleskopet. Derved vil det være i stand til at opfange selv det svageste lys fra for længst døde stjerner og universets tidligste galakser. Som Sune Toft udtrykte det i sin tale under ceremonien:
”Teleskoper er tidsmaskiner, der gør det muligt at se tilbage i tiden.”

DAWN er tilknyttet DTU Space og Niels Bohr Instituttet ved Københavns Universitet, og åbningsceremonien blev afholdt på Vibenshus, som vil være en del af centerets lokaler indtil den nye Niels Bohr Bygningstår klar. Ceremonien blev indledt med en kort velkomst af direktør for Danmarks Grundforskningsfond, Søren-Peter Olesen. Herefter fremhævede prodekan for SCIENCE ved Københavns Universitet Morten Pejrup forskningsfriheden som nøglen til udviklingen af ethvert universitet.

Direktør for DTU Space, Kristian Pedersen, indledte sin tale med at fremhæve, hvordan DAWN vil transformere vores forståelse af universets fødsel. Han lagde efterfølgende vægt på vigtigheden af centerets internationale samarbejde, som kan bidrage til at skabe nye standarder på tværs af DTU og KU.

Jan Thomsen, der er institutleder på Niels Bohr Instituttet, indledte sin tale ved at lykønske Sune Toft med at være kommet igennem nåleøjet og fulgte derefter op på Kristian Pedersens fremhævelse af samarbejdet mellem DTU og KU. Til sidst afsluttede Centerleder Sune Toft åbningsceremoniens talerrække med at udtrykke sin glæde over og motivation ved at være en del af centerets stærke internationale forskningsteam, der allerede tæller 14 nationaliteter.

Åbningsceremonien blev efterfølgende fejret med en velbesøgt reception.

Det kosmiske daggry fandt sted cirka 300-600 millioner år efter Big Bang, og perioden er hidtil et uudforsket forskningsområde.

 

Læs mere om DAWN på centerets hjemmeside her.

Få mere information om JWST-teleskopet hos NASA her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev