15. august 2018

Observationer bekræfter teori om sammenhæng mellem gammaglimt og en voldsom kosmisk kollision

I et stort internationalt forskningssamarbejde har forskere fra DG-centret DAWN og forskere fra det tidligere DG-center DARK været med til at bekræfte teorien om, at kortvarige gammaglimt stammer fra kolliderende neutronstjerner. Resultatet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Astronomy.

Kunstnerisk fremstilling af stråling efter neutronstjernesammenstød med efterfølgende gammaglimt.
Kunstnerisk fremstilling af stråling efter neutronstjernesammenstød med efterfølgende gammaglimt. Foto: Mark Garlick/University of Warwick.

Et nyt studie i tidsskriftet Nature Astronomy bekræfter teorien om, at kortvarige gammaglimt stammer fra enorme kosmiske kollisioner mellem neutronstjerner. Resultatet er baseret på observationer af lys fra den hidtil eneste observerede kollision mellem neutronstjerner fra august 2017, der skabte overskrifter verden over.

Bag resultatet står et stort internationalt forskningssamarbejde ledet af University of Warwick med deltagelse af professor Johan Fynbo og lektor Darach Jafar Watson fra DG-centret The Cosmic Dawn Center (DAWN) på Københavns Universitet, samt forskere fra det tidligere DG-center DARK, der også har til huse på KU.

Neutronstjerner er uhyre kompakte rester af kæmpestjerner, som er eksploderet i supernovaer og er iblandt de mest ekstreme kendte objekter i universet. På trods af en beskeden radius på omkring blot 10 kilometer er neutronstjerner afsindigt tunge og kan veje to-tre gange Solens masse.

Ifølge en for længst etableret teori resulterer en kollision mellem neutronstjerner i en gigantisk eksplosion, der producerer enorme mængder af energi. Forskere har længe haft en formodning om, at denne energiudladning er årsagen til de kortvarige gammaglimt, et fænomen observeret hundredevis af gange, men indtil nu har det ikke været muligt at koble observationerne til en sikker kilde. Men efter man i august 2017 for første gang observerede kolliderende neutronstjerner, har forskningsholdet bag den nye artikel nu været i stand til at koble kollisionen med et gammaglimt og derved bekræfte teorien.

Forskningsholdet forsatte med at monitorere kilden efter de første observationer i august 2017 og var desuden nødt til at vente i en periode på over 100 dage, mens kilden til kollisionen var skjult at lys fra Solen. Til sidst blev forskernes tålmodighed belønnet med den første observation at en jetstrøm af materiale, eftergløden efter gammaglimtet, som stadigt strømmede ud fra stedet for sammenstødet.

Resultatet betyder, at der er etableret en langt stærkere ramme for forståelsen af både kollisionen observeret i 2017 og de hundreder af tidligere observationer af gammaglimt.

Mere information om resultatet kan læses hos KU her

Den videnskabelige artikel kan findes hos Nature Astronomy her

Yderligere information kan læses hos University of Warwick her (engelsk)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev