20. december 2022

Nyt pionercenter skal sætte fart på den grønne omstilling

I dag bliver etableringen af vores nye pionercenter CAPeX, Pioneer Center for Accelerating P2X Materials Discovery, markeret med en press-briefing på DTU. CAPeX skal blandt andet udvikle mere effektive og robuste materialer til at omdanne vand og CO2 til bæredygtige brændstoffer og kemikalier ved hjælp af grøn strøm fra vindmøller og solceller.

Tejs Vegge og Frede Blaabjerg
Tejs Vegge og Frede Blaabjerg står i spidsen for det nye pionercenter CAPeX. Foto: Bax Lindhardt

CAPeX er Danmarks tredje pionercenter, og det skal udvikle materialer og Power-to-X-teknologier til den grønne omstilling med en samlet bevilling på 300 mio. kr. fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, Danmarks Grundforskningsfond, Carlsbergfondet, Lundbeckfonden, Novo Nordisk Fonden og VILLUM FONDEN.

Bæredygtige løsninger til  tung transport og flytrafik

De mest effektive materialer, der i dag bruges til at producere brint ved hjælp af elektrolyse er baseret på sjældne mineraler og jordarter. En af de vigtigste udfordringer for CAPeX er at udvikle nye, bæredygtige katalysatorer til elektrolyse, som kan skaleres og udbredes globalt, og at levere bæredygtige løsninger til bl.a. tung transport og flytrafik, som kan gøres så effektive og billige, at de lever op til FN’s klimamål.

– Vi er glade for at kunne være med til at støtte grundforskningen inden for et felt, hvor der er et så brændende behov for at finde løsninger. Power-to-X er en krumtap i kampen mod klimaforandringerne, men potentialet kan ikke realiseres uden nye materialer og teknologier.  Vi har stor tiltro til, at det stærke, tværfaglige og internationale miljø i CAPeX vil kunne frembringe de videnskabelige nybrud, som er betingelsen for de nødvendige transformative spring. Vi glæder os ikke mindst over, at der i CAPeX er lagt et meget lovende program for udvikling af nye forskningstalenter, der skal medvirke til at sikre dansk energiforskning og industri en global førerposition, siger DG’s direktør Søren-Peter Olesen.

CAPeX er nu klar til at indgå kontraktforhandlinger om udmøntning af den samlede bevilling fra de fem fonde.

Læs pressemeddelelse (På engelsk)

Læs mere om CAPeX (På engelsk)

Læs mere om Pionercentrene

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev