28. september 2018

Nyt fra SAC: Solstorme kan skyldes Solens usædvanlige rotationsmønster

Professor Jørgen Christensen-Dalsgaard, der er centerleder på DG’s Center for Stellar Astrofysik (SAC) ved Aarhus Universitet, er en af forskere bag et nyt studie, der viser, hvordan Solens usædvanlige rotationsmønster kan være årsagen bag solstorme. Studiet er publiceret i det anerkendte tidsskrift Science.

Billedet viser en grafisk illustration af solen og dens rotation.
Billedet viser en grafisk illustration af solen og dens rotation. Foto: MPI for Solar System Research/MarkGarlick.com

DG-centerleder Jørgen Christensen-Dalsgaard fra SAC er en af forskerne bag et opsigtsvækkende studie, hvor forskerne har sammenlignet Sol-lignende stjerners rotation med solens rotationsmønster og fundet, at en forskydning i rotationshastigheden kan være årsagen bag farlige solstorme.

”Det spændende er, at vi nu kan sammenligne vores viden om Solen med viden om andre sol-lignende stjerner. Stjernerne har vist os, at vores modeller for Solen faktisk ikke helt passer. Der er noget galt,” siger professor Christensen-Dalsgaard, der er centerleder på SAC og en af forfatterne bag studiet.

Studiet tager udgangspunkt i observationer fra NASA’s Kepler-teleskop, hvor forskerne ud fra observationer af 150.000 stjerner har udpeget 40 kandidater som undersøgelsesmateriale. Ud af de 40 stjerner har forskerne udvalgt 13, da de har en lighed med Solen.

”De 13 stjerner, vi har undersøgt, har selvfølgelig nogle egenskaber, som adskiller dem fra Solen. Men deres opbygning ligner Solens så meget, at vi godt kan sammenligne,” fortæller centerleder Christensen-Dalsgaard.

Foto (SAC)
Foto (SAC)

Undersøgelserne af de 13 sol-lignende stjerner viste, at de ligesom Solen roterer meget hurtigere ved ækvator end ved polerne. På den måde opstår der en forskydning i hastigheden for rotationen. Forskerne mener, at forskydningen kan være årsag til, at der opstår kraftige magnetfelter, som forårsager solstorme-, der kan have en betydelig effekt på jorden. Solstorme er en kæmpe eksplosion bestående af gas, magnetfelter og røntgenstråling, der slynges ud i rummet som en magnetiseret gassky. Hvis solstormen er rettet mod jorden, kan det påvirke vores kommunikationsnetværk og al elektronisk udstyr.

”Solstormene kan ramme Jordens magnetfelt og rive det med sig. Det kan ødelægge strømforsyningen på Jorden og vores satellitter i rummet på vejen. Solstormens partikler har faktisk så meget kraft, at hvis de rammer et bemandet rumskib, kan de slå astronauterne ihjel,” forklarer Christensen-Dalsgaard.

Læs den videnskabelige artikel i Science her.

Læs mere om studiet hos Jyllands-Posten her. 

Mere information om studiet kan findes hos Videnskab.dk her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev