Ny metode fra HYPERMAG skal optimere diagnosticering ved MR-scanning
En af de mest anvendte scanningsmetoder til at opdage tidlige stadier af sygdomme er Magnetic Resonance Imaging (MRI), men metoden har brug for en højere følsomhed og forbedret kontrast på scanningsbillederne for at præcisere diagnosticeringerne og reducere antallet af fejl. Tre forskere fra grundforskningscenteret HYPERMAG står bag en ny metode baseret på vand og UV-lys, som muligvis kan være løsningen. Studiet er for nylig publiceret i Nature Communications Chemistry.
En af de mest anvendte scanningsmetoder til at opdage tidlige stadier af sygdomme er Magnetic Resonance Imaging (MRI). I modsætning til andre scanningsmetoder såsom CT, røntgen-scanning og PET-scanning, er MRI en mere skånsom metode, der kan give et indblik i kroppens helbredstilstand uden at udsætte patienten for potentielt farlig stråling. Men MRI har brug for en højere følsomhed og forbedret kontrast på scanningsbillederne for at præcisere diagnosticeringerne og reducere antallet af henholdsvis falske positive og negative scanningsresultater.
Tre forskere fra DG’s Center for Hyperpolarization in Magnetic Resonance (HYPERMAG) ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) står bag en ny metode, der hyperpolariserer vand og UV-lys, og som muligvis kan være svaret på et mere følsomt og forbedret alternativ til at optimere scanningsbilleder ved radiologiske undersøgelser. Studiet er for nylig publiceret i tidsskriftet Nature Communications Chemistry.
”Vi bestråler en opløsning af vand og pyrodruesyre med UV-lys for at skabe ikke-vedvarende radikaler [atomer, molekyler eller ioner, red.]. Disse radikaler viste sig pludselig at blive rekombineret i biokompatible diamagnetiske udgaver straks efter opløsning af den hyperpolariserede prøve,” forklarer Arthur Pinon, der er postdoc ved HYPERMAG og førsteforfatter bag studiet.
Ved langt de fleste radiologiske undersøgelser bruger man et kontraststof, som er baseret på tungmetallet gadolinium. Men da der er usikkerhed, om hvorvidt gadolinium kan være skadeligt for nogle bestemte patientgrupper, herunder patienter med fremskredne nyresygdomme, er der behov for et mere sikkert og skånsomt alternativ. Det er, hvad forskerne fra HYPERMAG håber på at have løsningen på med deres nye UV- og vandbaserede og biokompatible metode.
”Med disse letpåvirkelige radikaler var vi i stand til at hyperpolarisere vandmolekyler op til 70% og holde den høje kontrast intakt, fordi vi skilte os af med den uønskede para-magnetisme i den injicer-bare opløsning. Med vores nye tilgang forbedrede vi de hidtil bedste resultater baseret på denne metode med gange 14. Så nu har vi værktøjet, og næste trin er at implementere det pre-klinisk,” fortæller Andrea Capozzi, der også er postdoc ved HYPERMAG og medforfatter på studiet.
Læs den videnskabelige artikel fra HYPERMAG i Nature Communications Chemistry her
Mere information om studiet fra HYPERMAG kan findes i en pressemeddelelse fra DTU her